Linkovi

Obama: Uredbe u skladu sa drugim amandmanom


Obama sa svojim saradnicima tokom današnjeg sastanka u Ovalnoj kancelariji
Obama sa svojim saradnicima tokom današnjeg sastanka u Ovalnoj kancelariji

Američki predsednik Barak Obama planira da objavi niz izvršnih akcija kako bi se obuzdalo oružano nasilje u SAD, dok se Kongres, u kojem u oba doma većinu imaju Republikanci, protivi dodatnim restrikcijama kada je reč o posedovanju oružja...

Američki predsednik Barak Obama planira da objavi niz uredbi u predstojećih nekoliko dana, za koje tvrdi da će smanjiti oružano nasilje, a da pritom ne ugrozi pravo Amerikanaca da poseduju oružje, koje im garantuje Drugi amandman Ustava SAD.

Posle sastanka sa vodećim pravosudnim i zvaničnicima agencija za sprovođenje reda i zakona u Beloj kući, Obama je rekao da planira da objasni američkom narodu seriju svojih inicijativa koje će uvesti kako bi pooštrio federalnu regulativu koja se tiče kontrole provera pri kupovini oružja.

Obama je dodao da je od svog tima najviših zvaničnika, među kojima sui bili i sekretarka za pravosuđe Loreta Linč i direktor Federalnog istražnog biroa Džejms Komi, zatražio da mu daju preporuke kakve izvršne akcije može da preduzme kako bi se obuzdalo oružano nasilje.

“Dobra vest je da ovo nisu samo preporuke koje su i te kako obuhvaćene mojim zakonskim ovlašćenjima i ovlašćenjima izvršne grade vlasti, već su ujedno i preporuke koje podržava i u koje veruje ogromna većina Amerikanaca, uključujući i one koji su vlasnici oružja”, rekao je Obama posle sastanka

Nedavne ankete pokazuju da raste broj Amerikanaca koji podržavaju bezbednosne provere onih koji žele da kupe vatreno oružje. Između ostalog, bala kuća se zalaže i za strožije bezbednosne provere.

Najnovije istraživanje istraživačkog centra "Vebsters" pokazalo je da čak 85 odsto vlasnika oružđja veruje da treba da postoji bezbednosna provera svakog pojedinca koji želi da kupi oružje.

"Svake godine, desetine hiljada ljudi gine od vatrenog oružja u SAD, neki u masovnim ubistvima, drugi u samoubistvima, koji se dešavaju znatno učestalije nego u drugim državama širom sveta", rekao je američki predsednik.

Kongres, u kojem u oba doma većinu imaju Republikanci, protivi se dodatnim restrikcijama kada je reč o posedovanju oružja, i svaki potez koji predsednik planira verovatno će se suočiti sa pravnim izazovima.

Predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan kritikovao je predsednikov plan, navodeći da su glavni uzrok oružanog nasilja u SAD mentalna oboljenja, a da mere za kontrolu naoružanja za koje se zalaže Bela kuća, neće sprečiti takve napade. Rajan je naglasio da se Kongres ne slaže sa merama za kontrolu naoružanja koje podržava Bela kuća i da "američki narod zaslužuje predsednika koji će poštovati njihova ustavna prava - svako od njih”.

Međšutim, predsednik Obama insistira da za inicijative koje planira da uvede ima potpuno zakonsko ovlašćenje i da su preoruke "u potpunosti u skladu sa drugim amandmanom i pravom građana da poseduju vatreno oružje.

XS
SM
MD
LG