Linkovi

Obama počinje poslednju godinu na položaju


Predsednik Obama i prva dama Mišel prilikom sinoćnjeg ulaska u predsednički avion u vojnoj bazi u Honoluluu na Havajima
Predsednik Obama i prva dama Mišel prilikom sinoćnjeg ulaska u predsednički avion u vojnoj bazi u Honoluluu na Havajima

Predsednik, prva dama i njihove dve ćerke završili tradicionalni dvonedeljni novogodišnji odmor na Havajima i vratili se u Vašington...

Američki predsednik Barak Obama vratio se u Vašington posle novogodišnjeg odmora i planira da odmah uvede nove mere, koje se tiču kontrole prodaje vatrenog oružja.

Obama, prva dama Mišel i njihove dve ćerke Malija i Saša, krenuli su kasno sinoć sa Havaja, gde su tradicionalno proveli dvonedeljni godišnji odmor u predsednikovoj rodnoj državi.

Obama počinje poslednju godinu svog drugog predsedničkog mandata, a posle osam godina u Beloj kući, napustiće položaj u januaru 2017.

Već sutra planira da se sastane sa sekretarkom za pravosuđe Loretom Linč, kako bi razgovarali o predstojećoj uredbi, čiji je cilj da se pooštre provere prilikom kupovine vatrenog oružja, a koju je Obama odlučio da donese zbog serije smrtonosnih masovnih ubistava u SAD u poslednjih nekoliko godina, uključujući i masakr u San Bernanrdinu u Kaliforniji prošlog meseca, kada je ubijeno 14 ljudi.

Očekuje se da će predsednik objaviti uredbu nekoliko dana pre svog poslednjeg govora o stanju Unije u Kongresu 12. januara.

Kao i njegovi prethodnici, očekuje se da će Obama najveći deo svoje poslednje godine na položaju posvetiti spoljnoj politici. Na vrhu njegove liste prioriteta su usvajanje sporazuma o slobodnoj trgovini 12 zemalja na obodu Tihog okeana, poznatog kao TPP, i moguća poseta Kubi.

XS
SM
MD
LG