Linkovi

Obamino upozorenje Siriji


Američki predsednik Barak Obama tokom obraćanja veteranima na konvenciji u Rinu
Američki predsednik Barak Obama tokom obraćanja veteranima na konvenciji u Rinu

Američki predsednik poručio Asadu i njegovim saradnicima da će ih SAD i međunarodna zajednica smatrati odgovornim za upotrebu hemijskog oružja

Predsednik SAD Barak Obama upozorio je Siriju da ne koristi hemijsko oružje, rekavši da bi to bila „tragična greška“.

Obama je na konvenciji ratnih veterana u gradu Rino u Nevadi poručio da svet posmatra Siriju i da bi predsednik te zemlje Bašar al-Asad bio odgovoran ukoliko bi njegova vojska koristila otrovni gas ili neke druge smrtonosne hemijske agense.

"Danas takođe radimo na tranziciji, kako bi sirijski narod mogao da ima bolju budućnost, odlobođen režima Bašara al-Asada. A s obzirom na rezerve hemijskog oružja koje taj režim poseduje, nastavićemo da jasno stavljamo do znanja i Asadu i onima oko njega da ih svet posmatra, i da će ih međunarodna zajednica i SAD smatrati odgovornima, ukoliko naprave tragičnu grešku i upotrebe to oružje", rekao je Obama.

Ministarstvo spoljnih poslova Sirije juče je saopštilo da vlada nikad ne bi upotrebila hemijsko oružje protiv svog naroda, ali da bi ga iskoristila u slučaju strane invazije.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu u nedelju je izjavio da je duboko zabrinut zbog toga šta bi se dogodilo sa rezervama oružja ukoliko bi pala Asadova vlada. Netanjahu je dodao da se izraelska vojska sprema da deluje ukoliko sirijsko oružje padne u ruke Hezbolaha ili drugih islamskih ekstremista.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG