Linkovi

"SAD i NATO ujedinjeni u borbi protiv ID"


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i predsednik Barak Obama daju izjave posle sastanka u Beloj kući
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i predsednik Barak Obama daju izjave posle sastanka u Beloj kući

Predsednik Barak Obama razgovarao je sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o borbi protiv Islamske države i većoj saradnji tokom, kako je naveo američki lider, nemirnih vremena u svetu.

"Jedna od najvažnijih funkcija koju NATO obavlja i može da nastavi da obavlja jeste pružanje pomoći u obuci snaga u Iraku, Jordanu, i mnogim drugim područjima u svijetu. I nastavljamo da sarađujemo u vezi sa mogućim operacijama u zemljama poput Libije, gdje počinje da se formira vlada”, poručio je predsednik Obama posle susreta sa Stoltenbergom u Beloj kući.

Generalni sekretar NATO-a rekao je da alijanse razmatra kako može da pomogne u stabilizaciji zemalja u regionu gdje je Islamska država aktivna, uključujući i Libiju.

"Ujedinjeni smo u borbi protiv terorizma, koji pogađa sve nas, od Brisela do San Bernardina. Svi NATO saveznici doprinose akciji, koju predvode Sjedinjene Države, da se oslabi i uništi Islamska država. Samo prošle nedelje smo počeli da obučavamo iračke oficire i nastavićemo da podržavamo napore Sjedinjenih Država i drugih zemalja da se bore protiv Islamske države.”

Obama i Stoltenberg saopštili su da su takođe razgovarali o podršci koju NATO može da pruži u sprečavanju pogibije izbjeglica koje bježe iz Sirije, kao i o pomoći avganistanskoj vladi da potisne Taliban.

XS
SM
MD
LG