Linkovi

Obama suptilno kritikovao Trampa


Predsednik Obama govori na Kapitol Hilu na ceremoniji povodom 150. godišnjice usvajanja 13. amandmana na Ustav, kojim je ukinuto ropstvo u SAD.
Predsednik Obama govori na Kapitol Hilu na ceremoniji povodom 150. godišnjice usvajanja 13. amandmana na Ustav, kojim je ukinuto ropstvo u SAD.

Na ceremoniji povodom obeležavanja 150 godina usvajanja amandmana kojim je ukinuto ropstvo u Americi, predsednik Obama je pozvao Amerikance da se uzdignu iznad predrasuda i diskriminacije.

Američki predsednik Barak Obama pridružio se kongresnim liderima na Kapitol Hilu na obeležavanju 150 godišnjice usvajanja ustavnog amandmana kojim je formalno okončano ropstvo u Americi.

Obama je pozvao Amerikance da učine ono što su uradile prethodne generacije i „uzdignu se iznad cinizma i straha“. Iako ga nije pomenuo po imenu, predsednik je aludirao na predlog republikanskog predsedničkog pretendenta Donalda Trampa da se muslimanima zabrani ulazak u SAD, pozivajući Amerikance da se suprostave predrasudama i diskriminaciji u svim formama. „Moramo da uvek imamo na umu da je naša sloboda povezana sa slobodom drugih, bez obzira na to kako izgledaju, odakle dolaze, kako se prezivaju ili koju veru ispovedaju“ – poručio je Obama, koji je dobio ovacije zbog svojih komentara.

Predsednik je izjavio da su SAD zasnovane na polazištu da su svi ljudi stvoreni jednaki.

Obamini komentari na račun Trampa bili su mnogo suptilniji od nekih drugih, koji su vrlo otvoreno osudili izjave milijardera – predsedničkog kandidata.

Bela kuća je juče ogorčeno pozvala republikance da osude svog trenutnog vodećeg kandidata zbog predloga da se muslimanima zabrani ulazak u SAD. Opisavši Trampa kao “vašarskog galamdžiju” sa “lažnom kosom” čija kampanja pripada “kontejneru istorije”, portparol Bele kuće Džoš Ernest ocenio je da bi Trampov plan trebalo da ga diskvalifikuje u trci za Belu kuću.

XS
SM
MD
LG