Linkovi

Obama za ograničeno smanjenje potrošnje


Predsednik Barak Obama tokom govora u Beloj kući
Predsednik Barak Obama tokom govora u Beloj kući

Predsednik Barak Obama je pozvao Kongres da odloži automatsko smanjenje vladinih izdataka, koje treba da stupi na snagu 1. marta

Obama je, tokom obraćanja u Beloj kući, zatražio od zakonodavaca da hitno usvoje paket koji predviđa ograničeno smanjenje vladinih izdataka i poreske reforme dok, kako je naveo, ne bude moglo da se utvrdi “pametnije rešenje” dužničkih problema u zemlji. Predsednik je priznao da sporazum o punom budžetu možda neće biti postignut pre predviđenog roka.

U saopštenju Bele kuće, navodi se da neizvesnost u pogledu automatskih rezova u okviru domaćih i vojnih programa već ima negativan uticaj na ekonomski rast. Vlada je saopštila prošle nedelje da se privredna aktivnost neočekivano smanjila u poslednja tri meseca prošle godine, delom zbog manje potrošnje na odbranu.

Automatsko smanjenje budžetskih izdataka dogovoreno je u avgustu 2011, u okviru sporazuma o podizanju limita zaduživanja. Prvobitno je bilo predviđeno da, ako ne bude dogovora o deficitu, stupi na snagu početkom januara. Nedavnim dogovorom zakonodavaca odloženo je za dva meseca.
XS
SM
MD
LG