Linkovi

Obama u poseti Senegalu


Predsednik Barack Obama na konferenciji za novinare sa predsednikom Senegala Makijem Salom

Predsednik Barak Obama boravi u Senegalu, na početku afričke turneje tokom koje će posetiti i Južnoafričku republiku i Tanzaniju.

Poseta Senegalu, čiji je cilj promovisanje demokratije i povećanje američkih investicija u Africi, delimično je zasenjena odlukom Vrhovnog suda SAD da odbaci federalni zakon po kojem je brak definisan isključivo kao zajednica muškarca i žene, kao i slučajem begunca Edvarda Snoudena.

Hiljade ljudi izašle su na ulice u senegalskoj prestonici Dakaru, kako bi pozdravili Baraka Obamu, dok se njegov predsednički konvoj kretao ka predsedničkoj palati gde se sastao sa senegalskim predsednikom Makijem Salom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, američki predsednik je pohvalio Senegal kao jednu od “najstabilnijih demokratija” u Africi, koja se “kreće u dobrom pravcu”:

“Smatram da je ovo povoljan trenutak za veliki napredak i velika ostvarenja na kontintetu. Afrika jeste suočena sa velikim teškoćama, a cilj mog puta je da rešavamo te probleme zajednički. Svet često prenebregava, izvanredan napredak Afrike, uključujući napredak u jačanju demokratije.”

Na novinarsko pitanje o jučerašnjoj odluci američkog Vrhovnog suda da poništi savezni zakon kojim se ne priznaju brakovi homoseksualaca, predsednik Obama je rekao da je to “pobeda američke demokratije.” Dodao je da bi istopolni brakovi trebalo da budu priznati od strane svih američkih saveznih država.

Upitan o bivšem obaveštajnom kontraktoru Edvardu Snoudenu, predsednik Obama je rekao da nema nameru da se, kako se izrazio, “pogađa sa stranim vladama” o izručenju Snoudena kako bi mu se sudilo za izdaju:

“Nisam lično razgovarao sa kineskim ni sa ruskim predsednikom, pre svega zato što to i ne treba da činim. To je stvar koju treba da rešavaju pravosudni organi različitih zemalja, što nije nikakav zakonski presedan.”

Predsednik Obama je takodje odao priznanje bivšem južnoafričkom predsedniku Nelsonu Mandeli, nazvavši ga “herojem celog sveta.” Posle Senegala, američki predsednik odlazi u Južnoafričku republiku, gde će obići ostrvo Roben, gde je Mandela proveo skoro tri decenije u zatvoru.

Ovo je druga Obamina poseta regionu podsaharske Afrike otkako je izabran za predsednika - posle kratke posete Gani 2009. godine.
XS
SM
MD
LG