Linkovi

Obama: SAD i Kenija ujedinjene protiv terorizma


Obama i Kenjata odgovaraju na pitanja medija posle današnjeg bilateralnog sastanka

Na konferenciji za novinare posle susreta sa predsednikom Kenije Uhuruom Kenjatom, američki predsednik rekao da između SAD i Kenije postoji obimna i efikasna koordinacija u oblasti protivterorizma, pre svega u vezi sa ekstremističkom grupom al-Šabab.

Američki predsednik Barak Obama poručio je u Najrobiju da su SAD i Kenija ujedinjene u borbi protiv terorizma.

Na konferenciji za novinare posle susreta sa predsednikom Kenije Uhuruom Kenjatom, Obama je rekao da između SAD i Kenije postoji obimna i efikasna korodinacija u oblasti protivterorizma, pre svega u vezi sa ekstremističkom grupom al-Šabab.

Američki predsednik takođe se zahvalio Keniji zbog toga što je prihvatila izbeglice iz Somalije, raseljene zbog sukoba u toj zemlji.

Obama je poručio da SAD sarađuju sa Kenijom, kako bi se ta zemlja suprotstavila pretnjama po svoj prosperitet i pohvalio predsednika Kenjatu zbog toga što se obavezao da iskoreni korupciju i podigne nivo transparentnosti.

Upitan da prokomentariše prava homoseksualaca u Keniji, Obama je naglasio da smatra da država ne bi smela da diskriminiše ljude zbog njihove seksualne orijentacije.

Ranije danas, Obama je govorio na Samitu globalnog preduzetništva, i tom prilikom istakao da bi ono moglo da pomogne da se sruše barijere i izgrade mostovi između kultura u Africi, pružajući alternativu nasilju i beznađu. Obama je ohrabrio investiranje u Afriku, navodeći da taj kontinent treba da bude centar svetskog rasta u budućnosti.

Posle dva dana u Keniji, Obama odlazi u Etiopiju, zemlju koju kao ni Keniju nikada ranije nije posetio nijedan aktuelni američki predsednik.

XS
SM
MD
LG