Linkovi

Obama u prvoj predsedničkoj poseti Keniji


Predsednik Barak Obama po dolasku na aerodrom u Najrobiju, u Keniji
Predsednik Barak Obama po dolasku na aerodrom u Najrobiju, u Keniji

Američki predsednik Barak Obama doputovao je u dvodnevnu posetu Keniji tokom koje će usredsrediti na snaženje ekonomskih veza sa podsaharaskom Afrikom i bezbednost

Američkog predsednika je na aerodromu u Najrobiju dočekao predsednik Kenije Uhuru Kenjata.

Okrečen i dotjeran, Najrobi nije štedio novac da poželi dobrodošlicu američkom predsjedniku.

"Najrobi se nedeljama pripremao za dolazak Baraka Obame, kojem je ovo prva posjeta domovini predaka, na položaju predsjednika. Na ulicama je raspoređeno oko 10 hiljada policajaca, dok se širom Najrobija mogu vidjeti kenijske i američke zastave i bilbordi na kojima se želi dobrodošlica predsjedniku Obami, kojeg ovdje očekuje bogat program. Sjutra će govoriti na Globalnom samitu o preduzetništvu, položiti vijenac ispred američke ambasade, prije bilateralnih razgovora sa kenijskim predsjednikom o kontraterorizmu i poboljšanju američko-kenijskih ekonomskih odnosa. Predsjednik će u nedelju održati govor u Najrobiju, prije nego što otputuje u Etiopiju”, prenosi iz Najrobija izvještač Glasa Amerike Aru Pande.

Kenija takođe ima specijalan značaj za američkog predsjednika. Obamin otac je rođen i sahranjen u ruralnoj zapadnoj Keniji, gdje je služio u vladi prvog predsjednika. Obama je poslednji put posjetio zemlju 2006, dok je bio senator.

“Predsjednik Obama nije bilo koji američki predsjednik. On ima afričke korjene, odnosno kenijske, tako da je to značajno na veoma različit način”, rekao je zamjenik predsjednika Kenije Vilijam Ruto.

U fokusu posjete biće poboljšanje trgovinskih veza, ali i bezbjednost. Kenija je više puta bila meta somalijske ekstremističke grupe al-Šabab. Najsmrtonosniji napad izveden je u aprilu na univerzitetu Garisa, na čijem kampusu je ubijeno 148 osoba, uglavnom studenata.

“Naša saradnja, naročito u oblasti bezbjednosti - je istorijska. Uvijek je postojala, ali smo je naravno pojačali poslednjih nekoliko godina zbog globalne prijetnje s kojom se svi suočavamo”, saopštila je ministarka inostranih poslova Amina Mohamed.

Mjere obezbjeđenja su pojačane i prijestonica će biti gotovo zatvorena tokom Obamine posjete. Međutim, ništa ne može da uguši uzbuđenje širom zemlje zbog, kako Kenijci kažu, Obaminog povratka kući.

XS
SM
MD
LG