Linkovi

Obama i Romni ulaze u finiš napete trke


U poslednjim danima izborne trke, američki predsednik i njegov republikanski rival vode intenzivnu kampanju u takozvanim “neopredeljenim” državama.

Dok je izborna trka u SAD ušla u završnicu, republikanski predsednički kandidat Mit Romni danas koristi vest da je stopa nezaposlenosti u SAD skočila za desetinu procenta kao argument da Obamina administracija ne uspeva da pokrene ekonomiju.

Stopa nezaposlenosti u septembru je pala na 7,8%, da bi u oktobru iznosila 7,9%. Od Drugog svetskog rata, nijedan predsednik nije ponovo izabran ako je stopa nezaposlenosti bila iznad 7,4%.

Medjutim isti izveštaj pokazuje da su kompanije u oktobru angažovale 171,000 novih radnika, znatno više od očekivanih 125,000, što je pozitivna vest koja se danas ističe u Obaminom štabu. I Obama i Romni intenzivno obilaze takozvane “prelomne” države za koje se veruje da će presuditi ishod izbora.

U toku je bitka za Ohajo.. Obojica kandidata danas održavaju mitinge po toj državi, a predsednik Obama stalno ponavlja argument koji je Romniju naneo stvarnu štetu u toj ključnoj državi.

“Kada sam prvo doneo odluku da spasem autoindustriju, znao sam da ona nije popularna, ali znao sam da treba da se kladim na američke radnike.”

Romni je započeo dan u Viskonsinu, iznoseći, kako to njegov izborni štab naziva, svoju “završnu reč” koju ponavlja na gotovo svakom skupu.

“Radi se o Americi, o budućnosti koju ostavljamo našoj deci. Hvala vam, ostanite sa nama do samog finiša trke.”

Poslednji izveštaj o zapošljavanju pre izbornog dana je objavljen – i nije senzacionalan. U oktobru je otvorena 171,000 novih radnih mesta ali je stopa nezaposlenosti blago porasla na 7,9%. Analitičari i politički operativci ne veruju da će to imati značajanog uticaja na trku.

“U ovom trenutku, gradjani već imaju konačan stav o ekonomiji, proteklih šest meseci je uvreženo u njihovoj svesti”, kaže Metju Daud, politički analitičar mreže Ej Bi Si.

Oba izborna štaba koncentrišu se da povećaju odziv u svojim uporištima u Ohaju – Romni u jugoistočnom, a predsednik u severozapadnom delu države. Najnovija anketa Ej Bi Si Njuz I Vašington posta pokazuje takoreći “mrtvu trku” – ali ankete iz prelomnih država ove nedelje daju malu prednost predsedniku.

“Romni ima 48 sati da pridobije nove glasove”, primećuje Daud.

Ohajo definitivno ostaje u centru pažnje do samih izbora, predsednik Obama boraviće u ovoj državi svakog dana do utorka, a očekuje se da će više gradova u njoj obići i Mit Romni.
XS
SM
MD
LG