Linkovi

Obama u Rijadu sa novim kraljem


Američki predsednik na sastanku sa novim kraljem Saudijske Arabije, Rijad, 27. januar 2015.
Američki predsednik na sastanku sa novim kraljem Saudijske Arabije, Rijad, 27. januar 2015.

Tema razgovora američkog predsednika i kralja Saudijske Arabije, između ostalog, vojna kampanja protiv Islamske države u Siriji.

Američki predsednik Barak Obama doputovao je u Rijad sa 30-članom delegacijom sa ciljem da odaju počast saudijskom kralju Abdulahu, koji je preminuo prošle nedelje.

U delegaciji Bele kuće nalaze se neki sadašnji zvaničnici i zakonodavci, ali i visoki fukcioneri prethodnih predsedničkih administracija.

Zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Ben Rouds rekao je novinarima da će se američka delegacija takođe sastati sa novim saudijskim kraljem Salmanom bin Abdulazizom. Rouds je istakao da će teme razgovora biti vojna kampanja protiv Islamske države u Siriji, koju predvode Sjedinjene Države, i situacija u Jemenu, gde Amerika već godinama sprovodi vazdušne napade na borce Al Kaide na Arabijskom poluostrvu.

Između ostalih, u Obaminoj pratnji bili su državni sekretar Džon Keri, direktor CIA-e Džon Brenan, komandant američke Centralne komande general Lojd Austin, bivši državni sekretari Džejms Bejker i Kondoliza Rajs, i bivši savetnici za nacionalnu bezbednost Brent Snoukroft, Sendi Berger i Stiven Hedli.

Obama je u Rijadu proveo svega nekoliko sati, pošto je ranije završio trodnevnu posetu Indiji.

XS
SM
MD
LG