Linkovi

Obama i Putin razgovarali telefonom o Siriji


Predsednik Barak Obama razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Rusije Vladimiromn Putinom kome je preneo svoju zabrinutost zbog nepridržavanja sporazuma o prekidu neprijateljstava od strane sirijskog režima. Prema saopštenju Bele kuće, predsednik Obama je takodje naglasio važnost nastavljanja pritiska Rusije na sirijski režim u cilju zaustavljanja ofanzivnih napada na civile i učesnike sporazuma o prekidu vatre.

Dvojica predsednika su potvrdila svoju predanost porazu Islamske države i grupe al-Nusra, ogranka al-Kaide u Siriji. Predsednik Obama je takodje naglasio potrebu postizanja napretka ka suštinskoj političkoj tranziciji u cilju okončanja sukoba u Siriji.

Obama i Putin razgovarali su i o rešenju sukoba u Nagorno-Karabahu. Predsednik Obama je tom prilikom izrazio spremnost da zajedno sa Rusijom i Francuskom, u svojstvu ko-predsedavajućih Grupe iz Minska, koju je uspostavio OEBS, intenzivira napore kako bi se postiglo sveobuhvatno rešenje tog sukoba.

U pogledu Ukrajine, predsednik Obama je pozvao Putina da preduzme korake kako bi se okončalo značajno intenziviranje sukoba u istočnoj Ukrajini i naglasio važnost postizanja napretka u primeni sporazuma iz Minska.

XS
SM
MD
LG