Linkovi

Reakcije na otkazivanje susreta Obama-Putin


Predsednik Obama i ruski predsednik Vladimir Putin za vreme samita G8 u Severnoj Irskoj, 17. juna 2013.
Predsednik Obama i ruski predsednik Vladimir Putin za vreme samita G8 u Severnoj Irskoj, 17. juna 2013.

Maša Lipman, analitičarka Karnegi centra u Moskvi, ističe da je odluka predsednika Obame da otkaže susret sa Putinom gotovo “bez presedana.”

Američki Stejt department je juče saopštio da je predsednik Obama otkazao sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, zbog kako se navodi “nedovoljnog progresa” oko pitanja oko kojih se razilaze.

"O važnim pitanjima, na predsedničkom nivou, nije postignuta saglasnost. U ovom trenutku to nije konstruktivan korak. Naravno, zna se da je potrebno održavati redovne kontakte, dijalog sa Rusijom o pitanjima o kojima se slažemo kao i onima oko kojih se ne slažemo."

Važan razlog za otkazivanje sastanka na predsedničkom nivou je afera oko Edvarda Snoudena. Rusija je ignorisala poziv Sjedninjenih Država da Snoudenu ne odobri azil zbog otkrivanja poverljivih informacija o praćenju telefonskih razgovora i internet aktivnosti u Americi i inostranstvu.

Maša Lipman, analitičarka Karnegi centra u Moskvi, ističe da je odluka predsednika Obame da otkaže susret sa Putinom gotovo “bez presedana.”

“To je veoma dramatičan potez, koji se prema američkim medijima, decenijama nije dogodio u Sjedinjenim Državama. Sa ruske strane, Nikita Hruščov je otkazao susret sa predsednikom Ajzenhaureom kada je 1960. američki špijunski avion oboren iznad Sovjetskog Saveza. Tako da je ovo skoro bez presedana, vrlo dramatično.”

Ovom odlukom zakočeni su američko-ruski odnosi, dodaje Lipman.

“Odluka označava puno toga. Pre svega, dramatičnost je sama po sebi rečita. U najboljem slučaju, u odnosima na najvišem nivou između Rusije i SAD nastupiće samo pauza, ali se ne zna koliko duga. Veze će naravno da se nastave, mada na nižem nivou, na kojem se ne donose nikakve odluke.”

Na moskovskim ulicama reakcije prolaznika, na otkazivanje samita Obama–Putin, su mešovite.

"Mislim da u ovom slučaju, Obama nije u pravu. Oni treba da se sastanu. Oni su predsednici. Ima toliko drugih velikih problema i sada neka, privatna, osoba treba da upropasti njihov odnos. Mislim da je to neozbiljno. Na žalost nisam supruga predsednika pa ne mogu da objasnim zašto je Obama odlučio da se ne sastane sa Putinom", smatra penzionerka Nadežda.

"Putin izgleda nije dobar. Zašto uopšte da obraćamo pažnju na to da li će se Obama i Putin sastati ili ne? Mi smo nezavisni i dovoljni sami sebi. Svoje probleme možemo sami da rešavamo. Ako Obama ne želi da se sastane sa Putinom to je njegova stvar. Neka njegov narod brine o tome", ističe Moskovljanka Marina.

Predsednik Obama ipak planira odlazak na samit G 20 u Sankt Peterburgu, idućeg meseca, ali ne i sastanak sa predsednikom Putinom, iako ruska strana kaže da poziv ostaje otvoren.

U međuvremenu, Bela kuća je saopštila da će se Državni sekretar Džon Keri i Sekretar za odbranu Čak Hejgel u petak u Vašingtonu sastati sa ruskim kolegama, ističući da još uvek postoje važna pitanja o kojima treba da se razgovara.
XS
SM
MD
LG