Linkovi

Susret Obama - Putin u Parizu


Pariz, 30. novembar 2015.
Pariz, 30. novembar 2015.

Američki predsednik je izrazio žaljenje povodom smrti ruskog pilota prilikom obaranja ruskog vojnog aviona od strane turskih oružanih snaga i apelovao na ruskog lidera da smanji tenzije sa Turskom povodom tog incidenta.

Predsednik Obama se na marginama konferencije u Parizu sastao i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Dvojica lidera su razgovarala oko 30 minuta, uglavnom o ratu u Siriji. Oni su se složili da je političko rešenje neophodno za okončanje konflikta.

Prema saopštenju Bele kuće, Obama i Putin su razgovorali i o potrebi postizanja napretka na pregovorima u Beču, ali se nisu saglasili u pogledu sudbine sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Predsednik Obama je naglasio da bi Rusija trebalo da fokusira svoje napade u Siriji na ciljeve Islamske države, a ne na grupe koje se suprotstavljaju Asadovom režimu.

U medjuvremenu, teretni brod Jauza, koji pripada ruskoj mornarici prošao je danas kroz Dardanele u blizini severozapadne turske pokrajine Čanakale, navodi turska novinska agencija Dogan.

Na video snimku te agencije vidi se kako ruski brod prolazi kroz Dardanele u prisustvu turske podmornice koja je bila na površini. Ruski brod je pratilo plovilo turske obalske straže, ali nije poznato da li je i podmornica bila deo prateće misije.

Odnosi izmedju dve zemlje su i dalje zategnuti od kako je turska vojska prošle nedelje oborila ruski vojni avion.

XS
SM
MD
LG