Linkovi

Obama i Putin o Ukrajini i Siriji


Predsednici SAD i Rusije, Barak Obama i Vladimir Putin

Bela Kuća je saopštila da je Obama prihvatio Putinov poziv kao šansu da se razmotri rusko mešanje u Ukrajini, ali je zvaničnik ruske vlade rekao da ruski lider želi da razgovara o Siriji.

Predsednik Barak Obama saastaće se sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom tokom zasedanja Generalne skupštime UN sledeće nedelje.

Američki i ruski predsednik poslenji put su razgovarali telefonom u julu o nuklearnom sporazumu sa Iranom. Njihovi odnosi su zahladneli od ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krim i njene vojne podrške proruskim separatistima u Ukrajini.

To je jasna povreda teritorijalnog integriteta te suverene države“, rekao je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

Ali portparol ruske vlade Dmitrij Peskov izjavio je da Putin želi da razgovara o Siriji. Moskva je poslala vojne avione i teško naoružanje kao podršku snagama vlade Sirije u borbi protiv pobunjenika i ekstremista Islamske države. Potez je deo plana ruskog predsednika da pojača geopolitički uticaj Rusije, kaže profesor Peter Jelcov iz Nacionalnog instututa za odbranu.

“On želi da se svet fokusira na njegovu ulogu u Siriji, na njegovu borbu protiv ekstremista i pokušava da stvori novu koaliciju u skladu sa tim u nameri da se potpuno zaboravi Ukrajina.”

Sjedinjene Države se protive ruskoj podršci represivnom režimu predsednika Bašara Al Asada.

Predsednik Obama će ponovo jasno staviti do znanja da je rusko povećanje uloga u podršci Asadovom režimu gubljenje opklade. Najverovatnije posledice takvih poteza su samo produbljivanje i širenje krize u toj zemlji što ne služi interesima ni ruskog ni američkog naroda”, naveo je Ernest.

Ali Evropska Unija, preopterećena prilivom izbeglica koje beže iz regiona, mogla bi da prihvati Putinove napore, barem za određeno vreme, kaže Jelcov. Putin bi čak mogao da dobije i neke ustupke ukoliko bi uspeo da povrati deo teritorija od Islamske države. Ali dugoročno, rusko mešanje će se verovatno vratiti kao bumerang, kaže Jelcov.

“Putin je zaboravio na rusko iskustvo u Avganistanu. On je zaboravio da kada se imperije prenapregnu one ima tendenciju da se raspadnu, tako da na kraju takva kampanja može da ga sahrani.”

Očekuje se da će predsednik Obama da ohrabri Rusiju da se pridruži koaliciji za borbu protiv Islamske države. Jelcov dodaje da bi, barem za sada, možda bilo najbolje da se Putinu dozvoli da se bori u Siriji, ali da se spreči da preuzme istočnu Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG