Linkovi

Obama: Veća transparentnost programa nadzora


Predsednik Barak Obama na konferenciji za novinare u Beloj kući, 9. avgust 2013.
Predsednik Barak Obama na konferenciji za novinare u Beloj kući, 9. avgust 2013.

Na konferenciji za novinare u Beloj kući, predsednik SAD objavio je nove mere čiji cilj je da se poveća transparentnost vladinih programa praćenja komunikacija.

Predsednik Obama je rekao da Sjedinjene Države moraju da uspostave "pravu ravnotežu" izmedju zaštite bezbednosti Amerikanaca i očuvanja njihovih sloboda. On je naglasio da SAD nisu zainteresovane da "špijuniraju obične gradjane", već da su fokusirane na otkrivanje informacija koje su potrebne da bi se zaštitili američki narod i američki saveznici.

Obama je naveo da se tokom proteklih nedelja konsultovao sa članovima Kongresa o tome gde se javlja tenzija izmedju američkih nastojanja u borbi protiv terorizma i američkih vrednosti. Predsednik je objasnio da je cilj da se povrati poverenje američke javnosti u tajne programe praćenja telefonskih razgovora i aktivnosti na internetu američkih gradjana od strane Nacionalne bezbednosne agencije i da u tom pogledu treba uvesti dodatne mere zaštite od zloupotreba. Dodao je da će saradjivati sa Kongresom u reformi Patriotskog zakona i programa praćenja komunikacija, uključujući promene regulativa u pogledu nadzora telefonskih razgovora.

Komentarišući odnose Sjedinjenih Država i Rusije, predsednik je naglasio da je uvek bilo određenih tenzija između dve zemlje nakon raspada Sovjetskog saveza, uz saradnju u pojedinim područjima i nadmetanje u drugim. Obama je naglasio napredak koji je postignut tokom njegovog prvog mandata kada je Dmitrij Medvedev bio predsjednik Rusije, uključujući i saradnju na sporazumu o kontroli naoružanja START 2, sankcije koje su uvedene Iranu i snabdevanje trupa u Avganistanu.

Priznao je međutim da je nakon povratka Vladimira Putina na položaj predsednika prisutno više antiameričke retorike te da je sa pomešanim uspehom podsticao svog ruskog kolegu da razmišlja progresivno. Takođe je dodao da bi bilo potrebno da Sjedinjene Države ponovo procene na koji način odnosi sa Rusijom mogu da unaprede američke interese, kao što su mir i prosperitet širom svijeta.
XS
SM
MD
LG