Linkovi

Obama o budžetu i aferi Petreus


Na prvoj postizbornoj pres konferenciji, predsednik SAD izjavio je da će otvaranje novih radnih mesta i ekonomski rast biti prioriteti njegove administracije.

Predsednik Obama održao je svoju prvu konferenciju za novinare posle pobede na izborima 6. novembra na kojima je osvojio drugi mandat. Glavne teme bile su nacionalna budžetska kriza i sve šira istraga u vezi sa ostavkom šefa CIA-e, generala Dejvida Petreusa, koji se povukao sa tog položaja zbog preljube. Postizborne pres konferencije često imaju posebnu težinu jer odredjuju ton i prioritete administracije za naredne dve ili četiri godine.

Predsednik Obama izjavio je da će otvaranje novih radnih mesta i ekonomski rast biti prioriteti njegove administracije u narednom periodu. On je rekao da do kraja godine moraju da se donesu važne odluke, te da se rešenje budžetske krize i izbegavanje takozvane „fiskalne provalije“ može postići samo dvostranačkom saradnjom. On je upozorio da američka ekonomija i srednja klasa ne bi mogli da izdrže automatsko podizanje poreza svima, uključujući i 97% Amerikanaca koji zaradjuju godišnje manje od 250,000 dolara.

"Druga opcija je da se usvoji zakon koji bi sprečio bilo kakvo povećanje poreza na prvih 250,000 dolara godišnje zarade, a to je olakšica koja važi i za najbogatije Amerikance, i to znači da porez neće biti povećan ni za cent za 98% Amerikanaca i 97% naših malih preduzeća. Senat je već usvojio taj zakon, demokrate u Predstavničkom domu su spremne da ga usvoje i nadam se da će se republikanci u tom telu takodje složiti sa tim. Ne smemo da držimo srednju klasu kao taoca dok raspravljamo o poreskim olakšicama za bogate.”

Predsednik je naveo da ne namerava da produži poreske olakšice iz ere predsednika Buša grupi od 2% Amerikanaca sa najvišim primanjima, sa čim se, kako je naveo, slaže većina birača na ovim izborima.

Obama je ocenio da nacionalna bezbednost SAD nije ugrožena zbog afere u pozadini ostavke šefa CIA-e, generala Petreusa, niti zbog prateće istrage koja se vodi oko glavnokomandujućeg američkih snaga u Avganistanu, generala Džona Alena.

“U ovom trenutku nema dokaza da su poverljivi podaci bili otkriveni što bi na bilo koji način negativno uticalo na našu nacionalnu bezbednost. U toku je istraga i ne želim da komentarišem detalje, FBI ima svoje protokole o tome kako se postupa, i prepustiću direktoru Maleru i ostalima da razmotre te protokole. Želim da naglasim – general Petreus je imao izuzetnu karijeru, služio je ovoj zemlji sa velikim zalaganjima u Iraku i Avganistanu, i kao šef CIA-e. Po sopstvenoj proceni nije ispunio standarde neophodne za direktora CIA-e kada je reč o ovom privatnom pitanju, i na toj osnovi je podneo ostavku, a ja sam je prihvatio.”

Obama je izrazio nadu da će ova afera ostati marginalna u odnosu na Petreusova ukupna dostignuća i izrazio poverenje u rad Federalnog istražnog biroa.

Medju ostalim temama, Obama je izrazio uverenje da će značajno veći odziv latinoameričkih birača na ovim izborima uticati na brže usvajanje imigracione reforme u Kongresu.

Kada je reč o napadu na američki konzulat u Bengaziju, i kritike nekih republikanskih zakonodavaca da administracija nije reagovala na vreme da zaštiti ugroženo osoblje, Obama je istakao da je spasavanje američkih života vrhunski prioritet njegove administracije, I da su preduzete sve mere čim se saznalo za opasnost koja preti osoblju konzulata.
XS
SM
MD
LG