Linkovi

Obama: Važan, konkretan korak


Predsednik Obama tokom jučerašnjeg susreta sa kuvajtskim emirom, Šeikom Sabah Al Ahmed Al Sabahom
Predsednik Obama tokom jučerašnjeg susreta sa kuvajtskim emirom, Šeikom Sabah Al Ahmed Al Sabahom

Američki predsednik ponovo da ukoliko diplomatija ne bude dala rezultata, SAD ostaju spremne da reaguju

Američki predsednik Barak Obama pozdravio je sporazum postignut u Ženevi, kojim se utvrđuje okvir za eliminaciju sirijskog hemijskog oružja, nazivajući ga "važnim, konkretnim korakom". Međutim, Obama je rekao da predstoji da se uradi još mnogo toga.

U svom današnjem saopštenju, on je poručio da će SAD nastaviti da sarađuju sa svojim saveznicima i Rusijom, kako bi osigurale da proces bude proverljiv, i da će biti posledica ukoliko se vlada sirijskog predsednika Bašara al-Asada ne postupi u skladu sa dogovorom.

Obama je ponovio rečenicu iz svog redovnog subotnjeg obraćanja naciji da ukoliko diplomatija ne bude dala rezultata, SAD ostaju spremne da reaguju.

U tom obraćanju, koje je snimljeno juče, američki predsednik je poručio da su SAD jasno stavile na znanje da ruska inicijativa za diplomatsko rešenje ne može biti "taktika odugovlačenja" i da Asad mora da preduzme "konkrentne akcije" da bi potvrdio da je ozbiljan o uništavanju svog hemijskog arsenala.

Predsednik SAD je dodao da je mogućnost diplomatskog rešenja delom zasluga "verodostojne pretnje američkom vojnom silom" i napomenuo da Asadov režim nije želeo da prizna da poseduje hemijsko oružije prošle nedelje, ali da "danas, to čini".
XS
SM
MD
LG