Linkovi

Prvi susret Obame i pape Franje u Vatikanu


Predsednik Barak Obama i papa Franja razmenjuju poklone tokom susreta u Vatikanu
Predsednik Barak Obama i papa Franja razmenjuju poklone tokom susreta u Vatikanu
Predsednik Barak Obama razgovarao je danas prvi put sa papom Franjom u Vatikanu, na sastanku koji je trebalo da bude usredsređen na zajedničke napore u borbi protiv sve veće nejednakosti.

Obama je posle susreta, kojem je prisustvovao i državni sekretar Džon Keri, rekao da je sa papom razgovarao o marginalizaciji siromašnih, te izazovima koje nameću sukobi širom sveta.

U saopštenju Vatikana navodi se da su dvojica lidera raspravljala o pitanjima od posebne važnosti za Katoličku crkvu u Sjedinjenim Državama, među kojima su i prava na verske slobode, život i odbijanje služenja vojske na osnovu verskih principa.

Novi američki zakon o zdravstvenoj zaštiti pokrenuo je kontrovezu zato što predviđa obavezno pokrivanje troškova kontracepcije, što je u suprotnosti sa onim što propovjeda katolička crkva.

Američki predsednik se kasnije sastao sa zvaničnicima italijanske vlade. Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Mateom Rencijem, naglašena je potreba saradnje u pogledu ekonomije, odbrane i krize u Ukrajini.
XS
SM
MD
LG