Linkovi

Obama i Pens u Kongresu - borba oko Obamakera


Predsednik Barak Obama sa demokratskim liderima u Kongresu
Predsednik Barak Obama sa demokratskim liderima u Kongresu

Američki predsednik Barak Obama došao je na Kapitol Hil da bi razgovarao sa demokratskim zakonodavcima o strategiji da se zaštiti njegov istorijski zakon o zdravstvenoj zaštiti. Novoizabrani potpredsednik Majk Pens takođe je posetio Kongres da bi razgovarao sa republikancima o njihovim ciljevima, među kojima je ukidanje programa o zdravstvenoj reformi koji je dobio nadimak „Obamaker“.

Bila je to jedna od retkih poseta predsednika Obame Kapitolu. Iza zatvorenih vrata, razgovarao je sa demokratama iz Senata i Predstavničkog doma o načinima na koji mogu da zaštite "Obamaker" od republikanskih pokušaja da ga ponište. Demokrate ističu svoj glavni argument – 20 miliona Amerikanaca, koji sada imaju zdravstvenu zaštitu zahvaljujući tom zakonu.

"Plan republikanaca da ukinu zdravstvenu zaštitu ne bi Ameriku učinio ponovo velikom, učinio bi Ameriku ponovo bolesnom", ističe lider demokratske manjine u Senatu, Čarls Šumer.

Vođa demokratske manjine u Predstavničkom domu Nensi Pelosi izjavila je da republikanci nemaju ideju čime da zamene "Obamaker". “Oni zaista ne znaju šta rade”, navela je Pelosi.

Posle susreta sa demokratama u Kongresu, Obama se u hodniku Senata fotografisao sa mladim senatskim pomoćnicima. Jedina kratka izjava koju je dao na odlasku bila je odgovor na pitanje šta je njegov savet demokratama - Vodite računa o građanima Amerike”.

Za to vreme, Republikanci su održali svoj sastanak o Obamakeru sa novoizabranim potpredsednikom Majkom Pensom - “Naš prvi zadatak je da se ukine i zameni Obamaker”.

Međutim, republikanci nemaju zajednička gledišta o tome na koji način treba da se ukine taj zakon i kojim tempom. Sadašnja strategija je da se poništi većina odredbi, ali ne i kompletan zakon. To međutim neće moći da se zakonski sprovede u narednih 18 meseci do tri godine, što republikancima daje vreme da smisle zamenu. Oni ističu da će se proces ukidanja Obamakera odvijati sporo, da ne bi doveli u težak položaj Amerikance koji se oslanjaju na taj program.

Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti usvojen je 2010. kada su demokrate imale kontrolu nad oba doma Kongresa, a Obama bio predsednik. Predstojećeg 20. januara ta koncentracija moći vraća se u ruke republikanaca.

Tramp je Obamaker nazvao “lošim” programom, koji suviše košta, a nastavljao je da zakon kritikuje na Tviteru nazivajući ga “neuspešnom Obamaker katastrofom”.

XS
SM
MD
LG