Linkovi

Obama okončao politiku "otvorenih vrata" za Kubance


Brod sa kubanskim migrantama u priobalju Floride.

Američki predsednik Barak Obama u četvrtak je okončao politiku koja je svakom Kubancu koji kroči na američko tle dozvoljavala da ostane u Sjedinjenim Državama bez vize.

Obama je saopštio da je politika, koja se primenjivala proteklih dvadeset godina, bila stvorena za "drugačiju eru".

"Preduzimanjem te mere, tretiraćemo kubanske imigrante na isti način kao i doseljenike iz drugih zemalja", naveo je predsednik. "Nastavićemo da pružamo Kubancima dobrodošlicu na isti način kako dočekujemo imigrante iz drugih zemalja, u skladu sa našim zakonima."

Obama je to nazvao važnim korakom u normalizaciji odnosa sa Kubom, dok su vlasti na Kubi pohvalile novu meru kao "pametnu".

"Politika je stvarala ozbiljne probleme za bezbednost Kube, bezbednost SAD, bezbednost naših građana koji su zbog te preferencijalne politike bili izloženi trafikingu, prevarantima koji obmanjuju imigrante i nasilju", navela je kasno sinoć Džozefina Vidal iz kubanskog ministarstva spoljnih poslova.

Kraj programa za kubanske lekare

Obama je saopštio da je Kuba prihvatila da primi nazad kubanske migrante koji stignu u SAD bez dozvole, na isti način na koji je primala migrante koje bi američka Obalska straža uhvatila prilikom pokušaja da morskim putem stignu do američke teritorije.

Obama je saopštio da Sekretarijat za unutrašnju bezbednost takođe okončava program pomilovanja kubanskih mecidinskih profesionalaca, koji je kubanskim lekarima i stručnjacima iz oblasti medicine koji su radili u nekoj zemlji trećeg sveta omogućavao da uđu u SAD.

Odlazeći predsednik izjavio je da će oni sada moći da se prijave za azil u američkim ambasadama na isti način kao i bilo koji drugi strani državljanin.

Bivši predsednik Bil Klinton uveo je 1995. politiku prihvatanja Kubanaca koji ilegalno dođu u Ameriku ako su uspeli da se domognu američkog tla, dok su oni uhvaćeni na moru vraćani nazad. Mera je uvedena zato što su Kubanci koji su vraćeni kući posle bekstva bili podvrgnuti grubom tretmanu i dodatnoj represiji.

XS
SM
MD
LG