Linkovi

Poslednji Obamin govor na GS UN


U svom poslednjem obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, američki predsednik Barak Obama izrazio je snažnu podršku multilateralizmu i svetskoj organizaciji. Njegov govor bio je osvrt na brojne globalne izazove, pozitivne i negativne strane globalizacije, ali i napredak načinjen u godinama njegovog mandata.

Obraćajući se svetskim liderima, predsednik Obama je poručio da je globalizacija nepovratni proces, ali da je potrebno pronaći bolji model saradnje i integracije.

“Sadašnji put globalne integracije zahteva korekciju kursa, jer suviše često oni koji oglašavaju prednosti globalizacije ignorišu nejednakost unutar i medju nacijama. Oni ignorišu trajnu privlačnost etničkih i sektaških identiteta”.

Obama je naglasio da se napredak ne može zaustaviti.

“Sa globalnom ekonomijom koja zavisi od globalnog lanca snabdevanja, nastojanja onih koji žele da promene smer tog napretka su osudjena na propast. Danas, zemlja okružena zidovima može samo da sama postane zatvorenik. Zato odgovor ne može biti jednostavno odbacivanje globalne integracije. Umesto toga, moramo da zajedno radimo na tome da koristi takve integracije budu što šire i ravnomernije rasporedjene”.

Jaz između bogatih i siromašnih

Američki lider je konstatovao da jaz izmedju bogatih i siromašnih utiče na globalnu zajednicu.

“Svet u kome jedan procenat čovečanstva kontroliše isto toliko bogatstva koliko poseduje ostalih 99 procenata nikada neće biti stabilan. Znam da jaz izmedju bogatih i siromašnih nije novost, ali baš kao što dete u nekoj sirotinjskoj četvrti može da vidi blistavi neboder u blizini, tehnologija sada omogućava svakome sa pametnim telefonom da vidi kako žive najprivilegovaniji medju nama, i vidi kontrast izmedju svog i njihovog života”.

Obama je takodje pozvao na odbacivanje fundamentalizma i toleranciju.

"Ne verujem da je napredak moguć ako naša želja da sačuvamo svoj identitet preraste u impuls da se dehumanizuje ili dominira nekom drugom grupom. Ako naša religija vodi ka progonu onih druge vere, ako zatvaramo ili prebijamo ljude koji su homoseksualci, ako naša tradicija vodi ka tome da sprečavamo devojčice da se školuju, ako diskriminišemo na osnovu rase ili plemena ili etničke pripadnosti, onda će se krhke veze civilizacije istanjiti i oslabiti”.

"Duboke pukotine u međunarodnom poretku"

Predsednik Obama, koji odlazi sa položaja u januaru, govorio je i o napretku koji je ostvaren tokom njegova dva mandata, uključujući smanjenje ekstremnog siromaštva, rešenje iranskog nuklearnog pitanja, otvaranje odnosa sa Kubom i uspostavljanje medjunarodnog ugovora o klimatskim promenama. Medjutim, on je upozorio da u medjunarodnom poretku postoje duboke pukotine koje su izazvale veliku izbegličku krizu, ekonomske poremećaje i nesigurnost.

On je podsetio da terorističke mreže koriste društvene medije da bi manipulisale mladim ljudima, što ugrožava otvorena društva i podstiče gnev prema nedužnim imigrantima i muslimanima. "Moćne nacije osporavaju ograničenja koja im nameće medjunarodno pravo. To je paradoks koji defniše naš svet danas”, dodao je američki predsednik. Obama je takodje upozorio da će plamen ekstremizma nastaviti da gori u svetu ali da je svet previše mali da bismo mogli da “izgradimo zid” i sprečimo da on utiče na naše društvo.

"Nema vojne pobede u Siriji"

Govoreći o krizi u Siriji, Obama je naveo da niko neće moći da odnese krajnju vojnu pobedu i da je neophodno pronaći diplomatsko rešenje. On je pozvao Izrael da okonča okupaciju palestinskih teritorija a Palestince da priznaju Izrael. Predsednik je takodje kritikovao Rusiju zbog nastojanja da, kako je rekao “silom povrati izgubljenu slavu”, i Severnu Koreju zbog prkošenja medjunarodnoj zajednici na nuklearnom frontu. A kao najavu izbegličkog samita koji se održava kasnije danas, a čiji je domaćin, Obama je apelovao na članice UN da učine više za izbeglice.

“Moramo da imamo empatiju (saosećanje), moramo da zamislimo kako bi bilo našoj porodici i našoj deci ako bi se nešto tako neizrecivo dogodilo nama”.

Obama je govorio oko 45 minuta. Tradicionalno, američki predsednik govori drugi na debati, ali je Obama danas stigao nešto kasnije u salu, tako da ga je predsedavajući GS preskočio i dao reč sledećem govorniku, predsedniku Čada Idrisu Debiju.

Odlazi i Ban Ki-mun

Generalnu skupštinu otvorio je generalni sekretar Ban Ki Mun, koji krajem godine odlazi sa tog položaja na kojem je služio proteklih deset godina. Ban je otvorio debatu apelom da se okonča konflikt u Siriji uz oštru kritiku svetskih vlada zbog izostanka akcije, a takodje je izrazio žaljenje i tugu zbog dva dogadjaja tokom svog mandata – epidemije kolere na Haitiju i seksualnog zlostavljanja i eksploatacije civila koje su počinili radnici i mirovni vojnici UN-a.

XS
SM
MD
LG