Linkovi

Obama objasnio isplatu 400 miliona Iranu


Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp je priznao da je pogrešio kada je rekao da je gledao video snimak aviona koji dostavlja isplatu u gotovom novcu Iranu na isti dan kada je Iran oslobodio četvoricu Amerikanaca koje je držao u pritvoru.

Tramp koji često koristi društvene medije, izražavao je zgražavanje povodom tog novca, koji neki republikanci nazivaju otkupninom za taoce.

U medjuvremenu, predsednik Barak Obama dematuje da je isplata u vrednosti od 400 miliona dolara gotovog novca Iranu na isti dan kada su oslobodjeni taoci bila neki "tajni, mračni sporazum".

Obama ističe da je odluka da se sprovede taj transfer najavljena u januaru, dan posle implementacije američkog nuklearnog sporazuma sa Iranom:

Američki predsednik je na jučerašnjoj konferenciji za štampu rekao da ta transakcija nije bila pogodba sa Iranom i da je vlada bila kompletno otvorena tim povodom.

Vol Strit Džurnal je izvestio u utorak da je isplata u gotovom novcu u stranoj valuti dostavljena neobeleženim teretnim avionom. Kako navodi predsednik Obama, to je jedina nova informacija.

Američki predsednik je rekao da postoji razlog što je ova suma isplaćena u gotovom novcu:

“Morali smo da im damo gotov novac jer smo veoma striktni u održavanju sankcija i nemamo bankarske odnose sa Iranom, pa nismo mogli da im pošaljemo ček niti elektronski prebacimo novac na njihov račun.”

Iran je u januaru oslobodio četvoricu američkih talaca posle isplate sume u gotovom novcu. Američki funkcioneri navode da je ta isplata delimično imala za cilj da se reši decenijama stari spor oko prodaje oružja koje nikada nije isporučeno Iranu. Medjutim, kritičari navode da je u pitanju isplata otkupnine za taoce.

XS
SM
MD
LG