Linkovi

Obama o važnosti demokratije

  • Glas Amerike

Američki predsednik Barak Obama održavo je govor o demokratiji u kolevci demokratije, Atini u Grčkoj, 16. novembar 2016.

Predsednik Barak Obama je, govoreći o demokratiji u fondaciji kulturnog centra Stavros Niarkos u Atini, istakao važnost “mirnog” prenosa vlasti u Sjedinjenim Državama naglasivši da su nedavno održani predsednički izbori u njegovoj zemlji dobar primer demokratije.

"Verovatno ste primetili ogromnu razliku između mene i novoizabranog američkog predsednika. Naša gledišta se veoma razlikuju, ali je demokratija u Americi veća, od bilo koje ličnosti. I zato je … zato je naša tradicija da odlazeći predsednik poželi dobrodošlicu novoizabranom pedsedniku, kao što sam ja to uradio prošle nedelje i moja administracija će, u nedeljama koje nam predstoje, učiniti sve da osigura najblažu moguću tranziiju jer to mora tako da se radi u demokratijama", poručio je odlazeći američki predsednik.

Obama je takođe, u svetlu zabrinutosti da će administracija Donalda Trampa možda uvesti Sjedinjene Države u novu eru, eru izolacionizma, ponovio predanost Vašingtona da pruža podršku Evropi i njenoj bezbednosti.

Američki predsednik je juče rekao da je NATO savez od “apsolutno vitalnog značaja” i da “obezbeđuje značajan kontinuitet čak i u periodu prenosa vlasti u Sjedinjenim državama.

Povodom izjave novoizabranog predsednika Trampa, ali i prethodnih administracija uključujući Obaminu, Sjedinjene Države su pozvale članice NATO-a da izdvajaju više novca za odbranu.

Obama je tokom zajedničke konferencije za novinare sa premijerom Aleksisom Ciprasom, pohvalio Grčku i čestitao na naporima što je “čaki i u izuzetno teškim vremenima” uspela da odvoji više od neophodnog minimuma za odbranu zemlje. On je istakao da, ako je Grčka u stanju da ispuni finansijske obaveze prema NATO savezu, “svi saveznici bi trebalo da budu u stanju da urade to isto".

XS
SM
MD
LG