Linkovi

Obama i Netanjahu o Izraelu, Bliskom istoku ...


Predsednik SAD Barak Obama i izraelski premijer Benjamin Netanjahu u Beloj kući, Vašington 9. novembar 2015.
Predsednik SAD Barak Obama i izraelski premijer Benjamin Netanjahu u Beloj kući, Vašington 9. novembar 2015.

Dvojica lidera su ponovo naglasila značaj dugogodišnjeg vojnog i bezbednosnog saveza SAD i Izraela dok je predsednik Obama ukazao “da je bezbednost Izraela jedan od najviših prioriteta spoljne politike Bele kuće”.

Predsednik Barak Obama i izraelski premijer Benjamin Netanjahu su se danas sastali u Beloj kući u nastojanju da pronadju način za suočavanje sa, kako ju je američki predsednik opisao, sve gorim bezbednosnim okruženjem na Bliskom istoku.

Dvojica lidera su često imala loše odnose i ovaj sastanak je prvi u više od godinu dana. Netanjahu se nedavno oštro usprotivio iranskom nuklearnom sporazumu izmedju 6 svetskih sila i Irana, ali je Obama to nazvao “uskim pitanjem” celokupnog neslaganja.

Dvojica lidera su ponovo naglasila značaj dugogodišnjeg vojnog i bezbednosnog saveza njihove dve zemlje dok je predsednik Obama ukazao “da je bezbednost Izraela jedan od najviših prioriteta spoljne politike Bele kuće”.

Razgovori su obuhvatili načine za sprečavanje aktivnosti Islamske države, Hezbolaha i drugih pobunjeničkih grupa koje sprovode terorističke aktivnosti.

Mada je priznao protivljenje Izraela sporazumu sa Iranom kojim se ograničavaju nuklearne aktivnosti Teherana, ali isto tako ukidaju ekonomske sankcije toj zemlji, Obama je rekao da će sa izraelskim liderom pronaći zajedničke stavove u cilju obustave ”destabilizujućih aktivnosti koje bi Iran mogao da preduzme”.

Netanjahu je istakao - “Nismo odustali od nade za mir i principa - dve države za dva naroda”, naravno uz demilitarizovanu Palestinsku državu i priznanje prava jevrejske države na postojanje.

“Istinski želimo da postignemo mir sa drugim bliskoistočnim zemljama, ako one žele to isto” rekao je Netanjahu.

Izrael prima američku vojnu pomoć u vrednosti od preko 3 milijarde dolara godišnje i funkcioneri navode kako se Netanjahu nada da će ta pomoć porasti na 4 do 5 milijardi godišnje. Tekući desetogodišnji aranžman ističe 2017.

Dvojica lidera su takodje diskutovala o novom talasu izraelsko-palestinskog nasilja koje je počelo pre dva meseca u Jerusalimu i proširilo se na Zapadnu obalu i Pojas Gaze.

XS
SM
MD
LG