Linkovi

Obama: Učiniti sve za uspeh primirja u Siriji


Predsednik Obama sa državnim sekretarom Džonom Kerijem i sekretarom za odbranu Ešom Karterom posle sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost u Stejt Departmentu.
Predsednik Obama sa državnim sekretarom Džonom Kerijem i sekretarom za odbranu Ešom Karterom posle sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost u Stejt Departmentu.

Američki predsednik Barak Obama je istakao da će Sjedinjene Države učiniti sve što je u njihovoj moći da se sporazum održi i da je okončanje konflikta u Siriji i Iraku ključno za poraz terorističke mreže Islamska država.

Početak primirja u Siriji zakazan je za petak u ponoć po lokalnom vremenu, ali predsednik Barak Obama priznaje da i pod najboljim okolnostima ne bi trebalo očekivati da nasilje u potpunosti odmah prestane. U izjavi posle sastanka sa visokim bezbednosnim zvaničnicima u Stejt departmentu ranije ove nedelje, on je međutim istakao da je prekid vatre potencijalni početak trajnog mira u Siriji.

“Ovo će biti test koji će pokazati da li su sve strane zaista posvećene pregovorima. Proces koji je dogovoren u Beču je jasan – tranzicija ka inkluzivnijoj, reprezentativnijoj vladi. Novi ustav posle kojeg bi usledili slobodni izbori. Ponoviću - uveren sam da Bašar al Asad ne može da učestvuje u takvoj budućnosti”.

Američki lider je takođe rekao da postoje indikacije da se priliv stranih boraca koji odlaze u Siriju smanjuje, te da je džihadistima sve teže da obnove svoje redove.

Prekid vatre je deo širih napora Sjedinjenih Država i drugih članica Međunarodne grupe za podršku Siriji. Cilj je da se podstakne politička tranzicija u zemlji, koja bi doprinela stabilizaciji Sirije i umanjila pretenje Islamske države i drugih terorističkih grupa.

XS
SM
MD
LG