Linkovi

Obama: Pružiti svima jednake šanse


Predsednik Obama govori na Leman koledžu u Njujorku 4. maja 2015. o inicijativi "Čuvar mog brata".
Predsednik Obama govori na Leman koledžu u Njujorku 4. maja 2015. o inicijativi "Čuvar mog brata".

Američki predednik Barak Obama najavio je novu fazu inicijative da se mladim ljudima iz obespravljenih, osiromašenih zajednica pruže nove prilike za napredak u životu.

Gostujući u popularnom tok šou programu Dejvida Letermana, Obama je pozvao na obnavljanje poverenja izmedju policije i manjinskih zajednica posle nedavnih nereda u Baltimoru. On je takodje poručio da posledice ropstva i rasne diskriminacije i dalje imaju uticaja na mnoge afroameričke zajednice. Nešto ranije, Obama je u Njujorku najavio otvaranje nezavisne, neprofitne grupe “Savez - čuvar mog brata” (My Brother's Keeper Alliance) koja će pružati finansijsku pomoć mladim ljudima iz manjinskih grupa da se školuju i pronadju zaposlenje.

Novi program je sličan vladinoj inicijativi “Čuvar mog brata” koju je predsednik Obama pokrenuo 2014. Oba imaju za cilj prikupljanje grantova za školovanje mladih ljudi crne rase.

"Ne možemo da svima garantujemo uspeh. Ali pokušavamo da garantujemo da će svi koji su spremni da rade i da se trude imati jednake šanse za uspeh.”

Do sada je zahvaljujući vladinoj inicijativi prikupljeno oko 500 miliona dolara za stipendije namenjene školovanju mladih crnaca i Latinoamerikanaca. Lideri korporacija kao što su PepsiCo i American Express uključeni su u napore da se inicijativa premesti iz Bele kuće u šire društvo. Osnivanje novog saveza je najavljeno u trenutku dok afroameričke zajednice širom zemlje organizuju masovne proteste zbog nečega što doživljavaju kao duboko ukorenjenu rasnu diskriminaciju.

"Širom zemlje i u delovima Njujorka, u delovima Nju Džersija, delovima mog grada Čikaga, postoje zajednice u kojima nema dovoljno poslova, dovoljno investicija i mogućnosti. Postoje zajednice u kojima je stopa nezaposlenosti 30, 40 ili 50%", podsetio je predsednik.

Obama ističe da je većina Amerikanaca svesna da uspeh jedne nacije zavisi od uspeha njenih mladih gradjana.

"Znaju da ako ovde u Njujorku budete imali Afroamerikance ili Latinoamerikance koji će otići na koledž umesto da odu u zatvor, da će oni biti poreski obveznici, pomagaće da se izgrade naše zajednice, da budu bezbednije. Oni nisu deo problema, oni su potencijalno deo rešenja – ako ih tako budemo tretirali.”

Savez “Čuvar mog brata” sa sedištem u Njujorku ponudiće konkretne strategije kako bi se pomoglo u eliminisanju rasnog jaza koji nanosi štetu američkoj ekonomiji i društvu, smatra Dejvid Vilijams, izvršni direktor odseka za finansijske savetodavne usluge kompanije Deloit.

"Usredsredićemo se na strateške, činjenično zasnovane intervencije zajednica, privatnih, javnih i društvenih preduzeća – partnera koji holistički prenose taj jaz od nečijeg rodjenja do zaposlenja. Naše jednostavno polazište je da američki san bude dostupan svima – što je ishod koji bi stvorio opipljive ekonomske prednosti za te mlade ljude, njihove porodice a što je najvažnije – našu zemlju.”

Bela kuća poziva se na podatke prema kojima četvrtina crnaca i Latinoamerikanaca uzrasta 16 do 24 godina nije zaposlena niti su u školama. Ta statistika je posebno značajna dok se SAD udaljavaju od vremena kada su belci bili većina, i kreću ka trenutku kada će manjine, u narednih nekoliko decenija, zajedno činiti većinu stanovništva.

XS
SM
MD
LG