Linkovi

Obama: "SAD i dalje najneophodnija zemlja na svetu"


Predsednik Obama u na cermoniji u Vest Pointu, 28. maj, 2014.
Predsednik Obama u na cermoniji u Vest Pointu, 28. maj, 2014.

Američki predsednik Barak Obama kaže da su Sjedinjene Države i dalje najneophodnija zemlja na svetu. Obraćajući se ovogodišnjoj generaciji pitomaca Vojne akademije u Vest Pointu, Obama je, međutim, pozvao na uzdržanost, pre nego na kretanje u nove vojne vanature.

"Verujem da imamo stvaran ulog, lični interes koji nas obavezuje da se pobrinemo da naša deca i unuci ne odrastaju u svetu u kojem se devojčice otimaju, a pojedinci stradaju zbog toga kojem plemenu pripadaju, zbog svoje vere ili političkih uverenja. Verujem u svet u kojem su veća sloboda i tolerancija ne samo moralna obaveza, već čine da se osećamo bezbednijim. Međutim, to što imamo interes da se borimo za mir i izvan naših granica, ne znači da svaki problem ima vojno rešenje"., rekao je predsednik Obama.

Obama je naglasio da je terorizam i dalje najdirektnija pretnja američkoj bezbednosti, ali je napomenuo da je ta pretnja promenila svoj kurs i pozvao na partnerstvo sa zemljama u kojima terorističke mreže traže uporište. U svom govoru, američki predsednik takođe je predložio stvaranje fonda u iznosu od pet milijardi dolara za pomoć zemljama u borbi protiv terorizma i dodatna sredstva namenjena brojnim aktivnostima Sekretarijata za odbranu.
XS
SM
MD
LG