Linkovi

Obama: Palestinci zaslužuju državu


Predsednik Barak Obama na konferenciji za novinare sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom
Predsednik Barak Obama na konferenciji za novinare sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom

Obama je rekao da veruje da Izraelci mogu da očuvaju svoju državu jedino ako pristanu na „nezavisnu i održivu“ državu Palestinu.

Drugog dana posete Bliskom istoku, američki predsednik Barak Obama je na skupu studenata u Jerusalimu zatražio od Izraela da shvati da će kompromis sa Palestincima biti neophodan da bi se obezbedili mir i trajna bezbednost jevrejske države. On je studentima rekao da su Sjedinjene Države najbolji prijatelj i najvažniji saveznik njihove zemlje i da Sjedinjene Države nikada neće dovesti u pitanje svoju predanost odbrani Izraela, naročito od pretnji kakvu predstavlja Iran i njegov nuklearni program. Obama je prethodno u Ramali razgovarao sa palestinskim zvaničnicima.

Američki predsednik je naglasio da Izrael mora da sklopi mir sa Palestincima ako želi da obezbedi svoj opstanak i dugotrajnu održivost otadžbine jevrejskog naroda. Izraelska okupacija područja koja Palestinci traže za svoju državu mora da se prekine, rekao je Obama.

Mora se priznati i pravo palestinskog naroda na samoopredeljenje, njegovo pravo na pravdu. Stavite se u njihov položaj – pogledajte njihovim očima. Nije pošteno da palestinsko dete ne može da raste u sopstvenoj zemlji, da provede ceo život u prisustvu strane armije koja kontroliše kretanje, ne samo tih mladih ljudi, nego i njihovih roditelja, svakog pojedinačnog dana.“

Obama nije Izraelu uputio eksplicitne zahteve, ali je rekao da bi njegov narod trebalo da shvati da bi određene akcije, kao što je sadašnja izgradnja jevrejskih kuća na spornoj teritoriji, mogle da smanje šanse za obnavljanje mirovnih razgovora sa Palestincima, koji prekidom izgradnje tih kuća uslovljavaju nastavak pregovora.

Izraelci moraju da shvate da je nastavak izgradnje naselja kontraproduktivan za stvar mira i da nezavisna Palestina mora da bude održiva i da će stvarne granice morati da budu iscrtane.“

Američki predsednik je prethodno, pre povratka u Jerusalim, rano jutros posetio Ramalu na Zapadnoj obali, gde je razgovarao sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i obišao grad. Obama je iskoristio priliku da pozove Izraelce i Palestince da obnove mirovne razgovore o suštinskim pitanjima međusobnog sukoba. Na konferenmciji za novinare sa Abasom, on je naglasio da „pregovori nemaju smisao“ ukoliko bilo koja od strana smatra da direktni razgovori mogu da se vode tek kada je „sve unapred dogovoreno“.

„Ne možemo da odustanemo od traganja za mirom. Ulog je suviše veliki. Ako hoćemo da postignemo uspeh, deo onoga što ćemo morati da uradimo jeste da odustanemo od formula i običaja koji toliko dugo blokiraju napredak. Obe strane će morati ponovo da razmisle. I mi u Sjedinjenim Državama ćemo morati ponovo da razmislimo. Ipak, uveren sam da možemo da stignemo do našeg cilja.“

Abas je ponovio svoj stav da je izgradnja izraelskih naselja nezakonita. Ali je takođe rekao da je spreman da nastavi mirovne pregovore.

„Potvrdio sam njegovoj ekselenciji predsedniku da Palestina preduzima dugačke i dodatne korake da bi se došlo do mira. Prema tome, ponovo ovde kažem da smo spremni da sprovedemo sve naše obaveze i obećanja i poštujemo potpisane sporazume i međunarodne pravne rezolucije, da bismo obezbedili uslove za otpočinjanje mirovnog procesa i uspostavljanje dve države – Palestine i Izraela.“

Abas je potvrdio da neće nastaviti pregovore sve dok Izrael ne prekine izgradnju naselja na Zapadnoj obali i građenje kuća u Istočnom Jerusalimu – dva područja koja smatra delovima palestinske države. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu već dugo poziva Abasa da nastave direktne razgovore bez preduslova. Posle konferencije za novinare, Obama je zajedno sa palestinskim premijerom Salamom Fajadom obišao omladinski centar, gde su zvedene i folklorne igre.
XS
SM
MD
LG