Linkovi

Obama i Merkel za diplomatsko rešenje


Posle razgovora u Beloj kući nemačka kancelarka i američki predsednik održali su konferenciju za štampu, Vašington, 9. februar, 2015.
Posle razgovora u Beloj kući nemačka kancelarka i američki predsednik održali su konferenciju za štampu, Vašington, 9. februar, 2015.

Predsednik Barak Obama je rekao da je slanje odbrambenog oružja Ukrajini i dalje opcija, ali da još nije doneta odluka o tom pitanju.

Kriza u Ukrajini dominirala je današnjim razgovorom predsjednika Baraka Obame i njemačke kancelarke Angele Merkel u Vašingtonu. Predsjednik Obama rekao da da je slanje odbrambenog oružja Ukrajini i dalje opcija, ali da još nije donijeta odluka o tom pitanju.

Predsjednik Barak Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel su na konferenciji za novinare u Bijeloj kući poručili da će nastaviti da se zalažu za diplomatsko rešenje ukrajinske krize. Rusija nastavlja agresiju u Ukrajini i krši gotovo sve obaveze, rekao je Obama, ali i naglasio da ipak preferira diplomatiju.

“Dok se ove nedelje nastavljaju diplomatski napori, apsolutno smo saglasni da u 21- vijeku ne možemo jednostavno da dozvolimo prekrajanje evropskih granica uz prijetnju oružjem. Razgovarali smo o tome kako najbolje da pomognemo Ukrajini da se odbrani i saglasni smo da sankcije protiv Rusije moraju da ostanu na snazi, dok Rusija ne ispuni svoje obaveze. Čak i dok radimo na diplomatksom rešenju, jasno poručujemo da ako Rusija nastavi na trenutnom putu, koji uništava rusku ekonomiju i nanosi štetu ruskom narodu i ima užasne posljedice po Ukrajinu, Rusija će biti još više izolovana i politički i ekonomski.”

Suočen sa sve većim pritiskom da naoruža Kijev u borbi protiv separatista na istoku zemlje, Obama je rekao da su izgledi za vojno rešenje sukoba niski.

"U slučaju da diplomatija ne uspije, zatražio sam od svog tima da razmotri sve opcije odnosno koje druge poteze možemo da preduzmemo da bismo promijenili Putinovu računicu. Jedna od opcija koja se razmatra je slanje odbrambenog oružja. Međutim, još nisam donio odluku o tome.”

Poruka američkog predsjednika u skladu je sa stavom njemačke kancelarke, koja je ponovila da želi političko rešenje krize.

"Nastavljamo da tragamo za diplomatskim rešenjem, iako smo se suočili sa velikim brojem zastoja. Vidjećemo ovih dana da li su sve strane spremne i voljne da pregovorima dođu do rešenja. Uvijek sam govorila da ne vidim vojno rešenje ovog sukoba, ali moramo sve napore da uložimo u pronalaženje diplomatskog rešenja.”

U rešavanju ukrajinskog sukoba, transatlantska solidarnost je neophodna, saglasni su Obama i Merkel.

“Budite uvjereni da će, što god odlučimo, savez Sjedinjenih Država i Evrope i dalje biti čvst, iako nijesmo uvijek saglasni u pogledu nekih pitanja.”

Njemačka kancelarka i predsjednici Francuske, Ukrajine i Rusije u srijedu bi trebalo da se sastanu u Minsku, kako bi pokušali da okončaju konflikt, u kojem je do sada poginulo više od pet hiljada ljudi.

XS
SM
MD
LG