Linkovi

Obama odao poštu veteranima


Predsednik Barak Obama tokom ceremonija polaganja venca na Grob neznanog junaka
Predsednik Barak Obama tokom ceremonija polaganja venca na Grob neznanog junaka

Predsednik je svečano položio venac na Grob neznanog junaka na Nacionalnom groblju u Arlingtonu nadomak Vašingtona.

Predsednik Barak Obama je odao poštu američkim veteranima i njihovim porodicama na današnji praznik - Dan sećanja na pale borce, dok zajednice širom zemlje organizuju svoje lokalne svečanosti.

Predsednik je svečano položio venac na Grob neznanog junaka na Nacionalnom groblju u Arlingtonu nadomak Vašingtona. On je tom prilikom rekao da zemlja mora da se trudi da bude vredna žrtvovanja onih koji su poginuli u bitkama.

Obama je takođe obećao da će veterani po povratku iz ratova dobiti povlastice koje zaslužuju. Na svečanosti u Arlingtonu, sekretar za odbranu Lion Paneta je naglasio da gotovo 260 hiljada grobova na Nacionalnom groblju neprekidno podseća da „sloboda nije besplatna“.

On je zapazio da je više od 6400 pripadnika američke vojske poginulo u ratovima u svetu posle terorističkih napada 11. septembra 2001. Prvo javno obeležavanje praznika koji se prvobitno zvao Dan odlikovanja, organizovano je na ovom groblju 1863, tri godine posle Građanskog rata u kojem je poginulo više od 600 hiljada ljudi.
XS
SM
MD
LG