Linkovi

Obama zatvorio "rupu" u zakonu


Bivši burmanski ribari u ropstvu Kaung Htet Vaj i Lin Lin, prinudno su radili na brodovima u priobalju Papue Nove Gvineje.
Bivši burmanski ribari u ropstvu Kaung Htet Vaj i Lin Lin, prinudno su radili na brodovima u priobalju Papue Nove Gvineje.

U protekle 84 godine, jedan izuzetak u američkom zakonu dozvoljavao je uvoz proizvoda koji su rezultat rada robova ili prinudne radne snage, uključujući i decu, sve dok je potražnja u SAD veća od ponude. Za dve nedelje, takav uvoz će postati nezakonit.

Predsednik Barak Obama potpisao je predlog zakona koji sadrži proviziju kojom se zatvara rupa u Zakonu o carinskim tarifama iz 1930. Tim zakonom bio je zabranjen uvoz robe proizvedene radom robova, ali se naglašava da se zabrana ne odnosi na robu koja se ne proizvodi u dovoljnim količinama da bi se zadovoljila potražnja u SAD.

Novi zakon je predložen prošle godine kada su grupe za ljudska prava skrenule pažnju na zloupotrebe na tržištu rada u nekim zemljama, posebno u ribarskoj industriji u jugoistočnoj Aziji. Međunarodna organizacija za rad UN-a procenjuje da je oko 21 milion ljudi na svetu žrtva prinudnog rada, a više od polovina njih živi u azijsko-pacifičkom regionu.

Hjuman Rajts Voč je prošle godine obelodanio praksu da se muškarci iz Kambodže i Mjanmara primoravaju da rade na tajlandskim ribarskim brodovima, a sada je pozdravio promenu američkog zakona uz ocenu da o njoj “ne bi trebalo da postoje dileme”. Novi zakon stupa na snagu za 15 dana.

XS
SM
MD
LG