Linkovi

Obama i republikanci traže zajedničke tačke


Predsednik Obama sa kongresnim liderima u Beloj kući, 7. novembra 2014.
Predsednik Obama sa kongresnim liderima u Beloj kući, 7. novembra 2014.

Republikanski pobednici ovonedeljnih kongresnih izbora danas ručaju sa demokratskim predsednikom Barakom Obamom dok dve strane razmatraju koje zakone mogu da usvoje narednih meseci uprkos konfrontaciji koja traje već godinama.

Predsednik Obama je pozvao je istaknute članove Kongresa na ručak u Beloj kući, kako bi razgovarao o usvajanju novih zakona i zahtevu da Kongres odobri izdvajanje više od tri milijarde dolara za borbu protiv Islamske države.

Na konferenciji za novinare ranije ove nedelje, Obama je najavio da će zatražiti od kongresnih lidera da odobre vojnu silu protiv ultra-radikalne militantne grupe u Iraku i Siriji, glasanjem na Kapitol Hilu gde je predsednik sada suočen sa opozicijom u oba doma Kongresa.

Na kongresnim izborima pre tri dana, republikanci su preuzeli kontrolu nad Senatom i zadržali kontrolu nad Predstavničkim domom. Obama je izjavio da je za vojnu akciju protiv Islamske države potrebna podrška kako Bele kuće tako i Kongresa. Američki mediji navode da je jedna od tema Obaminog sastanka sa zakonodavcima i zahtev za dodatne 3,2 milijarde dolara za finansiranje kampanje protiv Islamske države – operacije “Urodjena odlučnost”.

XS
SM
MD
LG