Linkovi

Obama: I Kongres oseća sekvestar


Predsednik SAD u obraćanju naciji pozvao zakonodavce da zamene automatsko smanjenje budžetskih troškova pre nego što "izazove još veću štetu"

Američki predsednik Barak Obama pozvao je Kongres sa zameni automatsko smanjenje budžetskih troškova, poznato kao "sekvestar", pre nego što - kako se izrazio "izazove još veću štetu".

U svom redovnom obraćanju naciji subotom, Obama je rekao da je su članovi Kongresa konačno shvatili da se smanjenje troškova utiče i na njih, kako su se pripremali da odlete kućama ovog vikenda.

Ove nedelje putnici provode sate na aerodromima širom zemlje jer je smanjen broj osoblja u kontrolnim tornjevima.

Obama je poručio da rezovi, koje je nazvao "neodgovornim", pogađaju putnike, decu, koja su "izbačena" iz obrazovnih programa i neke porodice vojnika, koje moraju da podnose "neke nove teškoće" posle svih žrtava kroz koje su prošle.

U odgovoru Republikanske stranke, kongresmen iz Pensilvanije Bil Šuster naveo je da je federalna uprava za civilno vazduhoplovstvo mogla da izbegle kašnjenja i otkazivanja letova, smanjujući troškove u nekim drugim odeljenjima i promenom rasporeda, ali da je namerno izabrala da to ne učini.

On je dodao da su neki u Beloj kući "mislili da bi nanošenje bola javnosti" predsedniku dalo prednost i omogućilo da izbegne uvođenje budžetskih rezova, a da umesto toga uvede povećanje poreza Amerikancima.
XS
SM
MD
LG