Linkovi

Obama: Zakon o zapošljavanju preko potreban


Vrednosti deonica na američkoj berzi naglo su pale u četvrtak, posle objavljivanja izveštaja Sekretarijata za rad u kojem se navodi da je broj Amerikanaca koji po prvi put podnose zahtev za nadoknadu za nezaposlene na najvišem nivou od prošlog novembra. Predsednik Barak Obama priznaje da se oporavak privrede odvija sporo, ali je pozvao zakonodavce da na trenutak zaborave na političke razlike, kako bi moglo da se počne sa glasanjem o presudnom zakonu o zapošljavanju.

S obzirom da firme u Sjedinjenim Državama i dalje nerado zapošljavaju nove radnike, prošle nedelje je primljeno oko 500 hiljada novih zahteva za nadoknadu za nezaposlene, navodi Sekretarijat za rad. To je 12 hiljada više nego prethodne nedelje.

Vrednosti deonica naglo su pale usled loših ekonomskih vesti što je navelo predsednika Obamu da ponovo podseti zakonodavce da je vreme da usvoje, kako ga je nazvao, “preko potreban” zakon o zapošljavanju. On je rekao da je vreme da Kongres preduzme nešto, jer najveći broj radnih mesta gube mala preduzeća.

“Ukoliko želimo da se u ovoj ekonomiji što pre otvori što više radnih mesta, moramo da im pomognemo”, poručio je američki predsednik.

Zakon o zapošljavanju predviđa smanjenje poreza za male privrednike i olakšice za dobijanje kredita za zapošljavanje novih radnika. Tu je i novčana pomoć saveznim državama za ponovno zapošljavanje nastavnika i policajaca.

Republikanski lider Džon Bejner međutim kaže da je ovaj predlog još jedan primer kako vlada nesmotreno troši novac iz budžeta.

“Nemamo novca da spasavamo ove države”, rekao je republikanski kongresmen iz Ohaja, Bejner.

Obama je apelovao na članove Kongresa da zaborave na političke razlike, a zatim optužio republikance da odugovače sa donošenjem zakona, kako bi sebi obezbedili političke poene pred novembarske izbore.

“Od sada do novembra ima dovoljno vremena da se igramo politike. Ali mali privrednici sa kojima sam se sastao ove nedelje i oni sa kojima sam tokom godine pričao širom zemlje, oni nemaju vremena za političke igre”, rekao je Obama.

Republikanci računaju na glasove birača nezadovoljnih načinom na koji Obama rešava ekonomsku krizu, kako bi povratili većinu u Kongresu. Drugi tvrde da Obamina administracija ne dobija zaslužene pohvale za izvlačenje zemlje iz najgore recesije od 1930-ih.

“Prema svim objektivnim merilima, ekonomija je stabilizovana. Kada je Obama preuzeo dužnost predsednika, zatvaralo se 600, 700 hiljada radnih mesta mesečno, i sa tim je gotovo. Toliko se stabilizovalo. On je izvukao auto industriju i povukao još mnogo odličnih poteza za koje ne dobija pohvale i to je njegov problem”, rekao je Ros Ajsenberi iz Instituta za ekonomsku politiku.

Iako je Predstavnički dom ranije ovog meseca usvojio predlog zakona, ostalo je da sentori glasaju o zakonskoj meri vrednoj 26 milijardi dolara.

Obama je ove nedelje putovao po SAD pokušavajući da ubedi Amerikance da bi njegov zakon o zapošljavanju sačuvao više hiljada radnih mesta i to bez povećanja budžetskog deficita.

XS
SM
MD
LG