Linkovi

Obama izabrao Holderovu naslednicu


Loreta Linč sa predsednikom Obamom tokom današnjeg predstavljanja u Beloj kući
Loreta Linč sa predsednikom Obamom tokom današnjeg predstavljanja u Beloj kući

Američki predsednik nominovao Loretu Linč na položaj novog sekretara za pravosuđe. Ukoliko bude potvrđena, iskusna okružna tužiteljka iz Bruklina postaće prva afroamerikanka na funkciji, s koje odlazi Erik Holder, prvi afroamerikac kome je poverena ta uloga...

Predsednik Barak Obama imenovao je okružnu tužiteljku iz Njujorka Loretu Linč na položaj novog sekretara za pravosuđe, što je najviša funkcija u zemlji kada se radi o službama za spovođenje zakona.

Obama je prilikom predstavljanja Lorete Linč izjavio da ne može da zamisli "nijednog javnog službenika" koji bi bio bolji za taj posao. Tokom svoje 30-godišnje karijere, rekao je Obama, Linč je stekla reputaciju "snažnog", "pravednog" i "nezavisnog" advokata, koji se "agresivno bori" protiv terorizma, finansijskih malverzacija i sajber kriminala, a uporedo s tim "energično brani građanska prava".

Ukoliko je potvrdi Senat, Linć će zameniti odlazećeg sekretara za pravosuđe Erika Holdera i postati prva afroamerikanka na čelu tog sekretarijata. Holder je bio prvi afroamerikanac na tom položaju.

Linč je trenutno okružna tužiteljka u Bruklinu - koji je u američkom pravnom sistemu poznat kao Istočni okrug Njujorka.

Pojavljujući se sa predsednikom Obamom i odlazećim sekretarom Holderom na današnjoj ceremoniji u Beloj kući, ona je obećala da će - ukoliko bude potvrđena - nastaviti da svaki dan brani američke građane i njihova prava i slobode.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG