Linkovi

Obama: Montijeve mere efikasne


Italijanski premijer Mario Monti i predsednik Barak Obama tokom susreta u Beloj kući
Italijanski premijer Mario Monti i predsednik Barak Obama tokom susreta u Beloj kući

Italija je od dolaska novog premijera, Maria Montija odlučno krenula ka smanjenju deficita i obnavljanju ugrožene fiskalne politike, izjavio je juče američki predsednik Barak Obama.

Govoreći posle sastanka sa italijanskim premijerom u Beloj kući, Obama je rekao da su mere Maria Montija efikasne i da svet može jasno da vidi da Italija ima plan koji obuhvata fiskalnu odgovornost i potrebu za strukturalnim reformama.

“Premijer je stupio na položaj u vrlo teškom političkom i ekonomskom momentu u Italiji. Želim da istaknem koliko cenimo ubedljiv početak njegovog upravljanja i efikasne mere koje je uveo u Italji. Već je očigledno da je pod njegovom palicom i uz iskustvo i znanje koje poseduje o ekonomiji, ne samo podignut nivo pouzdanja unutar Italije po pitanju reformi, već je uspeo da dobije poverenje širom Evrope i na tržištu”.

Profesor ekonomije i bivši evropski komesar za konkurenciju, Mario Monti uveo je oštre mere štednje i implementirao ekonomske reforme. Monti je posle sastanka sa američkim predsednikom rekao da su Italijani spremni na reforme ma koliko one teško izgledale.

Srdačno se zahvaljujem predsedniku na rečima podrške, koje su same po sebi podsticaj za moju vladu da nastavi sa dosadašnjom politikom. Takođe želim da istaknem da italijanska javnost dobro prihvata politiku budžetske konsolidacije i strukturalnih reformi, koliko god ona bila teška na kratke staze. Smatram da je to dobra osnova za budućnost zemlje”.

Mario Monti je preuzeo dužnost italijanskog premijera u novembru, a pored uvođenja mera štednje, on se odrekao svoje premijerske plate. Državni dug Italije još uvek iznosti dve i po hiljade milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG