Linkovi

Obama lobira Kongres za podršku sporazumu sa Iranom


Predsednik Obama tokom izlaganja o nuklearnom sporazumu sa Iranom, 5. avgusta 2015. na Američkom univerzitetu u Vašingtonu

Predsednik Barak Obama nastavlja da ubeđuje članove Kongresa da podrže iranski nuklearni sporazum, ističući da će Sjedinjene Države i dalje moći da pokrenu vojnu akciju ili da ponovo uvedu sankcije Teheranu ukoliko prekrši uslove sporazuma.

“Ukoliko Iran posegne za nuklearnim oružjem, sve raspoložive opcije za Sjedinjene Države, uključujući i vojnu opciju, biće dostupne tokom trajanja sporazuma, a i dalje”, napisao je Obama 19. avgusta u pismu demokratskom kongresmenu iz Njujorka, Džeroldu Nedleru.

U pismu se takođe navodi da su Sjedinjene Države spremne da povećaju fondove finansiranja raketnog odbrambenog sistema Izraela, koji se oštro protivi sporazumu Irana i svetskih sila.

Pismo američkog predsednika poslato je iste nedelje u kojoj je ugledni demokratski senator iz Nju Džerzija, Robert Menendez postao drugi zaknodavac koji je rekao da neće glasati za nuklearni sporazum kada se idućeg meseca nađe na dnevnom redu Kongresa. Republikanci su već obećali da će blokirati sporazum.

Menendez je pozvao Obaminu administraciju da se vrati za pregovarački sto i preradi neke od glavnih elemenata sporazuma, za šta je Obamina administracija već rekla da nije nemoguće.

Prošlog meseca, senator iz Njujorka Čak Šumer, inače treće rangirani demokrata, rekao je da neće glasati za iranski nuklearni sporazum i da će pokušati da ubedi i druge senatore da mu se pridruže.

Obama je obećao da će staviti veto ukoliko Predstavnički dom i Kongres glasaju protiv sporazuma u septembru. Još je nejasno da li Kongres ima dovoljno glasova da poništi veto.

XS
SM
MD
LG