Linkovi

Suprotna gledišta na sastanku Obama-Putin


Predsednici SAD i Rusije, Barak Obama i Vladimir Putin, pozdravljaju se za vreme ručka u sedištu UN.
Predsednici SAD i Rusije, Barak Obama i Vladimir Putin, pozdravljaju se za vreme ručka u sedištu UN.

Predsednik Barak Obama i ruski predsednik Vladimir Putin su juče ponudili dijametralno različite stavove u pogledu dva dugotrajna konflikta – u Siriji i Ukrajini. Ipak, jedan zvaničnik Bele kuće je opisao 90-minutni sastanak kao poslovan i produktivan.

Ta dva pitanja su dominirala razgovorima dvojice lidera na marginama Generalne skupsstine UN-a tokom njihovog prvog zvaničnog susreta u više od dve godine.

Kada su predsednik Obama i njegov ruski kolega, Vladimir Putin, juče stigli na razgovore koji su trajali više od 90 minuta, rukovali su se naizgled protiv volje. Sastanak je održan samo nekoliko sati pošto su dva lidera ponudila različita gledišta o konfliktu u Siriji i rukovodećoj ulozi Bašara Al Asada.

U svom govoru u Generalnoj skupštini Obama je nazvao sirijskog predsednika tiraninom koji “baca burad bombe kako bi masakrirao nevinu decu.”

Američki predsednik je apelovao na Svetsku organizaciju da se ujedini iza političke tranzicije u Siriji koja ne obuhvata Asada.

“Sjedinjene Države su spremne da saradjuju sa svakom nacijom, uključujući Rusiju i Iran da bi rešile taj konflikt. Ali moramo da priznamo da ne može posle tolikog krvoprolića i ubistava biti povratka na predratni status kvo.”

Dva sata kasnije Putin je iskoristio isti forum da bi kritikovao Amerikancima predvodjena nastojanja protiv Islamske države i opravdao ekspanziju ruskog vojnog prisustva u Siriji i podrške njenom lideru.

“Smatramo da je ogromna greška odbiti saradnju sa sirijskom vladom i njenim oružanim snagama, koje se odlučno bore protiv terorizma licem u lice. Konačno bi trebalo da priznamo da se niko, osim oružanih snaga predsednika Asada i kurdskih paravojnih snaga, istinski ne bori protiv Islamske države.”

Dvojica lidera su se takodje sukobili oko situacije u Ukrajni jer je predsednik Obama osudio ankesiju Krima od strane Rusije i njenu dalju agresiju na istoku te zemlje.

“Ne možemo da stojimo po strani kada se flagrantno krši suverenitet i teritorijalni integritet jedne zemlje. Ukoliko se to desi bez posledica u Ukrajini to bi moglo da se desi u bilo kojoj zemlji danas prisutnoj ovde.”

Zvaničnik Bele kuće ukazao je da je Obama ponovio svoje stavove tokom sinoćnjih bilateralnih razgovora i izrazio zabrinutost povodom odsustva implementacije mirovnog sporazuma postignutog u Minsku.

Bivši američki ambasador u Ukrajni Stiven Pajfer kaže:

“Još uvek ne postoje dokazi koji sugerišu da Rusi čine bilo šta ili da vrše šritisak na separatiste da implementiraju odredbe sporazuma 2 iz Minska, pa predsednik Obama ima priliku da pošalje snažnu poruku.”

Zvaničnik Bele kuće je opisao 90-minutni sastanak kao poslovan i produktivan, s tim da su dve strane zadržale svoja različita gledišta u pogledu Asadove uloge u Siriji, mada su se složile da bi njihove vojske trebalo da komuniciraju kako bi izbegle vojne konflikte u regionu.


XS
SM
MD
LG