Linkovi

Obama predstavio mere za kontrolu oružja


Predsednik Obama pun emocija je govorio o merama koje preduzima njegova administracija da smanji oružano nasilje u SAD.
Predsednik Obama pun emocija je govorio o merama koje preduzima njegova administracija da smanji oružano nasilje u SAD.

Američki predsednik Barak Obama predstavio je niz novih, kako kaže - "zdravorazumskih" mera za smanjenje oružanog nasilja, zaobilazeći Kongres po pitanju koje je oštro podelilo američku javnost.

On je istakao da, nasuprot tvrdnjama nekih republikanskih predsedničkih kandidata, nema tajni plan da svim Amerikancima oduzme njihovo oružje. U središtu predsednikovih mera su striktinije definicije toga ko može da prodaje oružje – i kako.

"Ljudi umiru. A stalni izgovor za izostanak akcije više neće moći da prodje", rekao je Obama. "Zato smo danas ovde - ne da bismo razgovarali o najnovijoj masovnoj pucnjavi već da bi se sprečila sledeća."

Izvršne mere koje stižu iz Bele kuće, zahtevaju od više prodavaca oružja posedovanje dozvole za prodaju, a od više kupaca - da se podvrgnu proveri biografije. Mere podrazumevjau i veća izdvajanja za lečenje mentalnih bolesti, kao i istraživanja tehnologije bezbednog rukovanja oružjem. Predsednik Obama naglasio je i da je potrebno da se striktnije primenjuju postojeći zakoni o prodaji oružja. Obamu su na momente savladale emocije, posebno u trenutku kada je govorio o pucnjavi u osnovnoj školi Sendi Huk u Njutaunu u Konektikatu, u kojoj je ubijeno 26 đaka i nastavnika.

“Svaki put kada pomislim na tu decu, obuzme me bes. Inače, takve stvari se dešavaju svakog dana, na ulicama Čikaga. Dakle svi moramo da zahtevamo od Kongresa da bude dovoljno hrabar da se suprotstavi lažima lobija za prodaju oružja, svi moramo da ustanemo i zaštitimo svoje sugrađane, svi moramo da zahtevamo od guvernera i zakonodavaca i kompanija da obave svoj deo posla da bismo živeli u bezbednijem društvu”.

Obama je naglasio da mere neće sprečiti svaki zločin u zemlji, ali da imaju potencijal da “spasu živote i poštede neke buduće porodice neopisivog bola i gubitka”.

Kao što je i bilo očekivano, zagovornici prava na slobodnu prodaju oružja snažno su reagovali na predsednikove mere, navodeći da im one ograničavaju zakonsko pravo na nošenje oružja. Vlasnik prodavnice oružja iz Teksasa Džejms Hilin kaže da su nove mere nepotrebne.

"Sajmovi oružja – nema tu nikakvih rupa u zakonu. Nama je dozvoljeno da kupujemo oružje od pojedinaca. Sad hoće da obave nekakvu nacionalnu registraciju, nacionalne registracije dovode do konfiskacije oružja. Hitler, Staljin, svi ti lideri su svojevremeno oduzeli oružje građanima da bi mogli da počnu da kontrolišu stanovništvo i o tome se ovde radi”.

Predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan nazavao je predloge “opasnim nivoom prekoračivanja predsedničkih ovlašćenja”, navodeći da Obama “u najmanju ruku podriva zakonodavnu granu vlasti, a potencijalno i poništava njenu volju”.

Obama je rekao da su nove mere potpuno u okviru njegovih pravnih ovlašćenja kao predsednika.

Podrška za Obamine mere

Nedavna istraživanja javnog mnjenja u SAD pokazuju da predsednik Obama ima podršku kada je reč bar o nekim od planova za obuzdavanje oružanog nasilja i sprečavanje više od 30 hiljada smrtnih slučajeva svake godine.

Istraživački centar Pju je u avgustu - pre nedavnih masovnih ubistava u Oregonu i Kaliforniji, ustanovio da bi 85 odsto Amerikanaca - uključujući i ogromnu većinu demokrata, čak 88 odsto, i republikanaca - 79 procenata, bila za obimnije bezbednosne provere onih koji kupuju oružje.

Skoro 80 odsto zalagalo se za sprečavanje osoba koje pate od mentalnih oboljenja da kupuju oružje, a 70 odsto za stvaranje federalne baze podataka kako bi se pratila celokupna prodaja oružja. Ne tako ubedljiva većina, 57 odsto podržavala je zabranu automatskog oružja.

Jedan ključni element Obaminog plana obuhvata i obavezu svake firme koja prodaje vatreno oružje, čak i na sajmovima oružja, da obezbedi dozvolu i sprovodi proveru kupaca. Anketa Univerziteta Kvinipijak otkrila je da čak 89 Amerikanaca podržava takav zakon.

XS
SM
MD
LG