Linkovi

Obama za "razumnu" kontrolu oružja


Predsednik Obama obraća se konferenciji Nacionalne urbane lige u Nju Orleansu, 25. jula 2012.

Obama je naveo da metode sprečavanja kriminalaca i mentalno obolelih osoba da kupe oružje, kao što je provera njihove biografije, ne bi trebalo da budu kontroverzne.

Predsednik Barak Obama izjavio je da želi da saradjuje sa političkim, verskim I liderima gradjanskog društva, kako bi se postigao konsenzus o načinu smanjenja nasilja povezanog sa posedovanjem oružja.

Obama je to rekao u Nju Orleansu, na skupu Nacionalne urbane lige, istaknute afro-američke organizacije za zaštitu gradjanskih prava. Bio je to najdirektniji predsednikov komentar posle prošlonedeljne pucnjave u bioskopu u Aurori, u Koloradu, u kojoj je ubijeno 12 osoba a ranjeno 58.

"Kao i većina Amerikanaca, verujem da Drugi amandman garantuje pojedincu pravo da nosi oružje. Postoji tradicija nošenja oružja prenošena sa generacije i generaciju, znamo da su lov i pucanje iz vatrenog oružja deo našeg nasledja. No, takodje verujem da bi se mnogi vlasnici oružja složili da bi AK-47 trebalo da budu u rukama vojnika a ne kriminalaca. Njima je mesto na bojnom polju a ne ulicama naših gradova”, ocenio je predsednik.

Obama je naveo da metode sprečavanja kriminalaca i mentalno obolelih osoba da kupe oružje, kao što je provera njihovog dosijea, ne bi trebalo da budu kontroverzne, već – “stvar zdravog razuma”.

Predsednik je kritikovao zakonodavce u Kongresu koji se protive naporima da se smanji oružano nasilje, za koje je rekao da na dnevnoj bazi pogadja decu u gradovima širom SAD.
XS
SM
MD
LG