Linkovi

Rusija: O Siriji i na samitu G20


Sirija će, kako se očekuje, biti glavna tema razgovora na marginama samita 20 najvećih svetskih ekonomija u Rusiji

Predsednik Barak Obama je danas boravio u jednodnevoj poseti Švedskoj pre nego što otputuje u Rusiju na samit 20 najvećih svetskih ekonomija kasnije ove nedelje. Sirija će, prema očekivanjima, biti glavna tema na marginama samita dok se predsednik Obama zalaže za medjunarodnu podršku vojnoj akciji protiv režima u Damasku, u odgovor na navodnu upotrebu zabranjenog otrovnog gasa u napadu na civile.

Pre nego što je sinoć otputovao na trodnevno putovanje predsednik Obama je obezbedio podršku najviših kongresnih lidera za vojnu akciju u Siriji i izrazio uverenje da će Kongres odobriti njegovu rezoluciju kojom se odobrava napad na Damask. Medjutim, predsednik Obama takodje želi medjunarodnu podršku za takvu operaciju.
Francuski predsednik Fransoa Oland je već obećao podršku. On je juče irazio nadu da se može postići širi konsenzus na samitu Grupe 20 u Sankt Peterburgu.

„Kada se dogodi hemijski masakr, kada svet zna za to, kada su dokazi pruženi, kada su nam počinioci poznati, mora biti odgovora. Medjunarodna zajednica očekuje taj odgovor. Nemački predsednik i ja izražavamo istu indignaciju, istu osudu i istovremeno istu nadu, da ćhe u Siriji biti pronadjeno političko rešenje.“

Predsednik Oland je to rekao novinarima posle sastanka sa nemačkim predsednikom, Joahimom Gaukom u Parizu.

„Kancelarka Angela Merkel smatra da će, tokom predstojechih sastanaka, na primer tokom sastanka G-20, biti moguće postići medjunarodni sporazum povodom adekvatnog odgovora u Siriji.“

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun će takodje prisustvovati samitu u drugom po veličini gradu Rusije. On je upozorio protiv bilo kakve vojne akcije u Siriji pre nego što tim UN-a izvesti o rezultatima istrage sprovedene u pregradjima Damaska, gde su sirijske snage navodno koristile hemijsko oružje 21. avgusta. Pre odlaska na samit, Ban je takdoje naglasio da bi upotreba takvog oružja predstavljala ozbiljno kršenje medjunarodnog prava.

Moramo da okončamo zločine koje sirijski narod još uvek trpi. Trebalo bi da izbegnemo dalju militarizaciju konflikta obnovimo traganje za političkim rešenjem. Shvatam argumentaciju za akciju kako bi se sprečila dalja upotreba hemijskog oružja. Istovremeno, moramo da razmotrimo uticaj svake kaznene mere na nastojanja da se spreči dalje krvoproliće i omogući političko rešenje konflikta.“

Sirijska je demantovala upotrebu hemijskog oružja, a njen saveznik Rusija, inače domaćin samita će, prema očekivanjima, pokušati da odvrati učesnike da se priključe koaliciji za akciju protiv Sirije.

Tokom boravka u Rusiji, predsednik Obama će se takodje, prema očekivanjima, sastati sa grupom aktivista za ljudska i gradjanska prava radi razgovora o kontroverznim zakonima u toj zemlji koji, kako kritičari navode, ograničavaju slobode i predstavljaju mere represije protiv opozicije, kao i LGBT zajednice.
XS
SM
MD
LG