Linkovi

Obama se zalaže za slobodnu trgovinu


Predsednik Barak Obama tokom govora u sedištu kompanije Najki u Bivertonu, u državi Oregon, 8. maja 2015.
Predsednik Barak Obama tokom govora u sedištu kompanije Najki u Bivertonu, u državi Oregon, 8. maja 2015.

Predsednik Obama danas je posetio sedište kompanije za proizvodnju sportske obuće i opreme Najki u saveynoj državi Oregon, u okviru kampanje za usvajanje medjunarodnih sporazuma o slobodnoj trgovini.

Obama je rekao da bi Sjedinjene Države, trebalo da sastave pravila svetske ekonomije, ili da posmatraju dok Kina to bude radila. On je dodao da bi SAD to trebalo da urade u ovom trenutku dok su u "poziciji globalne snage".

Najki je saopštio da će otvoriti 10 hiljada radnih mesta u Sjedinjenim Državama ukoliko bude usvojen sporazum o trgovini sa azijskim zemljama, poznat kao Trans-pacifičko trgovinsko partnerstvo.

Predsednik Obama već duže vreme vrši pritisak na Kongres da usvoji takozvanu brzu proceduru za odobravanje medjunarodnih trgovinskih sporazuma. Prema toj proceduri Kongres bi prilikom razmatranja trgovinskih sporazuma imao samo pravo da ih usvoji ili odbaci, ali ne bi mogao da ih menja.

Tome se snažno protive neki od Obaminih tradicionalnih saveznika, uključujući sindikate, ekološke grupe i neke demokratske članove Kongresa.

XS
SM
MD
LG