Linkovi

Džejms Komi imenovan za direktora FBI


Predsednik Obama objavljuje nominaciju Džejmsa Komija za novog direktora FBI u ružičnjaku Bele kuće, 21. jun 2013.
Predsednik Obama objavljuje nominaciju Džejmsa Komija za novog direktora FBI u ružičnjaku Bele kuće, 21. jun 2013.

Predsednik Obama danas je imenovao Džejmsa Komija, bivšeg visokog zvaničnika u administraciji predsednika Džordž Buša, za novog direktora Federalnog istražnog biroa.

Ukoliko bude potvrdjen u Senatu Komi će zameniti dosadašnjeg direktora Ef-bi-aja Roberta Malera, koji je stupio na dužnost nedelju dana pre terorističkih napada na Sjedinjene Države, 11. septembra 2001. pošto je on objavio da namerava da se penzioniše.

Obama je predstavio Komija kao "odlučno samostalnu osobu sa dubokim integritetom", koja neće voditi računa o politici sve dok posao ne bude obavljen. U administraciji predsednika Buša Mladjeg, Komi je bio zamenik sekretara za pravosudje.

On je verovatno najbolje poznat po tome što je odbio da odobri pravne aspekte programa nadzora u Sjedinjenim Državama dok je bio vršilac dužnosti sekretara za pravosudje 2004. godine. Tadašnji aktuelni sekretar Džon Eškroft oporavljao se u to vreme od hirurške intervencije. Njegovo odbijanje navelo je dva zvaničnika Bele kuće da posete Eškrofta u bolnici i pokušaju da ga privole da odobri taj program što je on takodje odbio. Komi je kasnije rekao da je taj incident verovatno bio najteže iskustvo u njegovjoj karijeri.
XS
SM
MD
LG