Linkovi

Obama protiv klimatskih promena


Predsednik Barak Obama potpisuje uredbu o smanjenju emisije štetnih gasova
Predsednik Barak Obama potpisuje uredbu o smanjenju emisije štetnih gasova

Predsednik Barak Obama izdao je danas uredbu kojom se predviđa smanjenje emisije štetnih gasova, za koju su odgovorne vladine službe, za 40 odsto u narednih 10 godina, u odnosu na nivoe iz 2008. godine.

Obama je takođe najavio da će federalna vlada povećati korišćenje električne energije iz obnovljivih izvora za 30 odsto do 2025 godine.

Vlada bi trebalo da ispuni zacrtane ciljeve štednjom energije i vode u federalnim zgradama, smanjenjem emisije gasova koje ispuštaju vladina vozila, te korištenjem većeg broja automobila koji ne ispuštaju štetne gasove.

Ceremoniji potpisivanja uredbe u Sekretarijatu za energiju prisustvovali su direktori IBM-a, Dženeral Elektrika i Nortrop Gramana - vodećih američkih kompanije koje snabdevaju američku vladu.

Obama je postavio cilj ukupnog smanjenja emisije štetnih gasova u Sjedinjenim Državama za 25 odsto do 2025. godine, u odnosu na nivoe iz 2008. Taj potez trebalo bi da bude objavljen tokom pregovora o novom sporazumu o globalnom zagrejavanju koji bi svetski lideri trebalo da potpišu na decembarskom klimatskom samitu u Parizu.

XS
SM
MD
LG