Linkovi

Obama dočekuje lidere ASEAN-a


Predsednik Obama ulazi u avion Air Force one na medjunarodnom aerodromu u Los Andjelesu pred put za Palm Springs u Kaliforniji.

Američki predsednik Barak Obama dočekuje lidere svih 10 zemalja članica ASEAN-ana istorijskom samitu u Kaliforniji, gde će pokušati da preusmeravanje američke strategije prema Aziji i Pacifiku postavi na put koji će trajati verovatno decenijama.

Obama i lideri zemalja jugoistočne Azije boraviće dva dana u prelepom odmaralištu Sanilend u Rančo Miražu, gde će se o širokom spektru ključnih i osetljivih pitanja za okretanje Sjedinjenih Država prema tom regionu razgovarati uz manje formalni dnevni red.

Bela kuća smatra da su rukovodeća uloga Vašingtona i angažovanje u regionu ključni za budući prosperitet i bezbednost tih zemalja.

ASEAN obuhvata Indoneziju, Maleziju, Filipine, Singapur, Tajland, Brunei, Vijetnam, Laos, Mjanmar i Kambodžu. Taj dinamični i raznoliki region doživljava brz rast, ali se isto tako suočava sa sve većim napetostima, od kojih svaka ima potencijal da ugrozi globlanu ekonomiju i stabilnost.

XS
SM
MD
LG