Linkovi

Obama: Bez sporazuma - novi rat


Predsednik Barak Obama govori o nuklearnom sporazumu sa Iranom 5. avgusta 2015. na Američkom univerzitetu.

Predsednik Barak Obama energično je branio medjunarodni sporazum o ograničavanju iranskog nuklearnog programa, navodeći da se njime "Iranu presecaju svi putevi ka atomskoj bombi".

Predsednik Barak Obama upozorio je danas da bi eventualna odluka američkih zakonodavaca da odbace sporazum sa Iranom mogla da ubrza razvoj nuklearnog oružja u toj zemlji zbog ograničenog nadzora aktivnosti Teherana. Obama je ponovio da je reč o veoma dobrom dogovoru i pozvao skeptični Kongres da ga odobri.

Predsednik Barak Obama je u govoru na Američkom univerzitetu u Vašingtonu energično branio sporazum svetskih sila sa Iranom kojim se, kako je poručio, Teheranu presecaju svi putevi ka atomskoj bombi.

“Kao što je slučaj sa prethodnim sporazumima, ne rešava sve probleme, svakako ne sve naše probleme sa Iranom. Ne osigurava poboljšanje odnosa naše dvije zemlje. Međutim, postiže jedan od ključnih bezbjednosnih ciljeva. I zbog toga je riječ o dobrom dogovoru.”

Protivnici sporazuma smatraju da su odredbe kojim treba da se verifikuje da Iran poštuje dogovoreno preblage, te da međunarodni inspektori neće imati neometan pristup u toj zemlji. Predsjednik odbacuje te kritike.

Nuklearni materijal nije nešto što krijete u ormaru. On može da ostavlja tragove godinama. Suština je da ako Iran bude varao, možemo da ga uhvatimo u tome, što ćemo i uraditi.”

Obama je pozvao Amerikance da zatraže od zakonodavaca da odobre dogovor i upozorio na posljedice negativnog ishoda glasanja

“Bez sporazuma, scenarija na koje kritičari upozoravaju da će se dogoditi za 15 godina, mogu da se dese za šest mjeseci. Poništavanjem ovog sporazuma, Kongres ne bi samo otvorio Iranu put ka razvoju bombe, već bi ubrzao taj proces.”

Obama je ocijenio da će predstojeća debata u Kongresu biti najznačajnija nakon odluke 2002. godine da se, na osnovu pogrešnih obavještajnih podataka, izvrši invazija na Irak, primjetivši da pojedini koji su se tada zalagali za rat sada među najglasnijim protivnicima sporazuma sa Iranom.

“Moramo da budemo iskreni: Odbacivanje ovog dogovora u Kongresu ostavlja bilo kojoj američkoj administraciju koja je apsolutno riješena da spriječi Iran da razvije nuklearno oružje jednu opciju: Još jedat rat na Bliskom istoku. “

Kongres će u septembru glasati o spornom dogovoru, kojem se Izrael žestoko protivi. Obama je juče rekao jevrejskim liderima da bi na Bliskom istoku mogli da izbiju novi sukobi, ako Kongres ne odobri sporazum. U odvojenom apelu američkim Jevrejima, izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručio je da će nakon ukidanja sankcija Iran imati nova finansijska sredstva za podsticanje regionalnih konflikta.

Prema novom istraživanju javnog mnjenja, američka javnost je skeptična u pogledu namjera Teherana i njegove spremnosti da ispoštuje dogovoreno. Dvije trećine birača protivi se sporazumu, koji ima skromnu podršku demokrata, dok mu se ubjedljiva većina republikanaca i nezavisnih glasača protivi.

Predsjednik Obama je u današnjem govoru napravio poređenje sa još jednim kontroverznim predsjedničkim govorom o spoljnoj politici na istom univerzitetu 1963. godine. Tadašnji američki lider Džon F. Kenedi založio za diplomatske pregovore sa bivšim Sovjetskim Savezom o suzbijanju nuklearnih testova što je na kraju rezultiralo sklapanjem nekoliko međunarodnih sporazuma o ograničenju nuklearne aktivnosti.

XS
SM
MD
LG