Linkovi

Obama sa mladim Britancima


Obama tokom današnjeg susreta sa mladim građanima Velike Britanije, tokom kojeg je odgovarao na njihova pitanja
Obama tokom današnjeg susreta sa mladim građanima Velike Britanije, tokom kojeg je odgovarao na njihova pitanja

Američki predsednik svojim sagovornicima u Londonu poručio da globalizaciju i integraciju treba posmatrati "ne kao pretnje, već kao prilike".

Američki predsednik Barak Obama pozvao je mlade Britance da odbace pesimizam, cinizam i ksenofobiju tokom diskusije u Londonu, dan pošto se suočio sa oštrim kritikama na svoj račun, zbog toga što je izrazio podršku ostanku Velike Britanije u Evropskoj uniji.

Predsednik Obama je rekao da u vreme promena, postoji iskušenje da se naprave lažni identiteti, kako je rekao "plemenski identiteti, koji vam pružaju osećaj sigurnosti, zaštitu od promena". Obama je istakao da je to "nešto protiv čega treba da se bore”.

Globalizaciju i integraciju, dodao je Obama, trebalo bi posmatrati "ne kao pretnje, već kao prilike".

Obama je odgovarao na mnoga pitanja, uključujući i šta bi voleo da vidi da sledeći američki predsednik uradi i šta bi voleo da njegovo nasleđe odražava kada mu istekne mandat.

Obama je rekao da će morati da sačeka desetak godina pre nego što bude mogao da se osvrne i tačno oceni svoje nasleđe, ali da "misli da je u tom procesu ostao veran sebi" i da je ponosan na svoje predsednikovanje, a kao dostignuća pomenuo je reformu zdravstvene zaštite, odgovor na epidemiju ebole, nuklearni sporazum sa Iranom i zaustavljanje svetske finansijske krize.

Na pitanje jedne devojke u publici, koji je društevni pokret koji se dogodio tokom njegovih mandata doprineo da najviše promeni mišljenje o nečemu, Obama je naveo jednakost brakova, podsećajući da se najpre zalagao za građanske unije, misleći da nije neophodno takve veze tretirati kao brakove sve dok ljudi obuhvaćeni njima dobijaju ista zakonska prava, ali da su njegove ćerke imale veliki uticaj na njega da promeni stav.

XS
SM
MD
LG