Linkovi

Obama: Dogovor sa Iranom prava stvar


Obama poručio da je nuklearni sporazum svetskih sila sa Iranom najbolja stvar za svetsku bezbednost.

Američki predsednik Barak Obama stao je u odbranu nuklearnog sporazuma koji su svetske sile postigle sa Iranom, ocenjujući da je on “prava stvar” za svetsku bezbednost.

Izraelski zvaničnici i pojedini članovi Kongresa kritikovali su sporazum, navodeći da se njime Iranu dozvoljava da očuva suviše veliki deo svog nuklearnog programa netaknutim dok mu se ujedno suviše ublažavaju sankcije.

Govoreći u San Francisku u ponedeljak, Obama je istakao da i posle sporazuma sve opcije ostaju na stolu, kako bi se svet postarao da Iran ne poseduje nuklearno oružje. Medjutim, on je ocenio da je taj dogovor dobar prvi korak. Obama je poručio da se mora pružiti šansa diplomatiji, i dodao da, iako je “lako koristiti teške reči i pretnje u politici, to nije prava stvar za bezbednost”.

Prema postignutom sporazumu od Irana se zahteva da ograniči ili zamrzne delove svog nuklearnog programa i prihvati dodatne inspekcije u narednih šest meseci. Zauzvrat, Savet bezbednosti i grupa od šest svetskih sila (u koje spadaju SAD, Britanija, Francuska, Rusija, Kina i Nemačka) ublažiće neke od sankcija Iranu.

Svetske sile tvrde da se ublažavanje sankcija odnosni na specifične oblasti, te da sankcije mogu da se ponovo pooštre ukoliko Iran ne ispuni svoje obaveze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu narednih dana će uputiti svoj tim za nacionalnu bezbednost u Vašington kako bi se konsultovali sa Obaminom administracijom o trajnoj rezoluciji o iranskom nuklearnom pitanju. Netanjahu je privremeni dogovor potpisan u nedelju u Ženevi nazvao “istorijskom greškom”.
XS
SM
MD
LG