Linkovi

Poreske promene u SAD


Predsednik Barak Obama

Predsednik Barak Obama namerava da smanji stopu korporativnog poreza u zemlji sa 35 na 28 odsto i eliminiše desetine poreskih olakšica koje sada uživaju američke kompanije.

Sekretar za finansije Timoti Gajtner, danas je obelodanio poreske promene, dva dana pre nego što svoj poreski predlog ne saopšti svojevremeni berzanski igrač Mit Romni. On je jedan od glavnih republikanskih kandidata za predsedničku nominaciju na izborima u novembru. Romni je danas najavio svoj plan, rekavši da će on obuhvatiti smanjenje poreza na lična primanja od 20 odsto.

Zvaničnici administracije kažu da bi se predsednikovim predlogom stvarna poreska stopa za industrijske kompanije smanjila sa prosečno 32 na 25 odsto. Na osnovu njegovog predloga bi se međutim povećao porez naftnim i gasnim kompanijama. Takođe se prvi put predviđa da američke kompanije u svetu plaćaju minimalan porez na zaradu u inostranstvu.

Najviši američki korporativni porez od 35 odsto je jedan od najvećih na svetu, čime američke kompanije gube ekonomsku prednost. Ipak, brojne američke korporacije, koristeći dozvoljene poslovne olakšice, često plaćaju znatno niži porez, a povremeno ga uopšte i ne plaćaju.

XS
SM
MD
LG